Εκθέσεις
10 Σεπτεμβρίου 2012 Έναρξη
4 Νοεμβρίου 2012 Λήξη
Ωράριο λειτουργίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ώρα
Ελλάδα Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Εσωτερικό Αίθριο), Πατησίων 44, Αθήνα

Τηλ.: 210 8217724
e-mail.: eam@culture.gr
Ιστοσελίδα Ιστοσελίδα

«ατέρμων Χρόνος»

10 Σεπτεμβρίου-4 Νοεμβρίου 2012

Έκθεση έργων της εικαστικού Όλγας Αναστασιάδου, με τίτλο «ατέρμων Χρόνος», φιλοξενεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πρόκειται για 38 υδατογραφίες με θέματα εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα, το νεολιθικό μικρόκοσμο, τις κρητομυκηναϊκές τοιχογραφίες και σφραγίδες, την κλασική αγγειογραφία, τα λαμπρά έργα μεταλλοτεχνίας και χρυσοχοΐας, τη μνημειακή πλαστική. Η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί την προσωπική της τεχνική βασισμένη στο σχέδιο, το οποίο καθορίζει τη δομή του θέματος, και στην ακουαρέλλα, που το ζωντανεύει. Τα έργα της υμνούν τον άνθρωπο και κυρίως τη γυναικεία μορφή. Κόρες, Μαινάδες, θεές, Νίκες, αλλά και αθλητές και κυνηγοί είναι μερικές από τις μορφές που αποδίδονται με την απλότητα του αρχαίου ιδεώδους του μέτρου, της ισορροπίας και της συμμετρίας.

Η τελική σύνθεση, απαλλαγμένη από τα πρωτότυπα έργα της έμπνευσης, έχει τη σφραγίδα ενός σύγχρονου, όσο και διαχρονικού ρεαλιστικού έργου που αποπνέει ταυτόχρονα μια μαγεία ιδεαλισμού και ρομαντισμού.

Αυτή είναι η προσφορά του έργου της Όλγας Αναστασιάδου στο σήμερα: η υπογράμμιση της παρουσίας και της θέσης του ανθρώπου, όπως αρμόζει να είναι μέσα στον ατέρμονα χρόνο. Η υπενθύμιση της υιοθέτησης του μέτρου, της κλασικής ισορροπίας και συμμετρίας, της αισιοδοξίας και της αγάπης, προϋποθέσεις αυτονόητες για το «ευ ζην», λησμονημένες, όμως, στην εποχή μας. Η παρουσίαση του έργου της στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα μόνιμα εκθέματα του οποίου υμνούν τον άνθρωπο, θέλει να ενισχύσει την ανάγκη για ενδοσκόπηση, συνειδητοποίηση και επιστροφή σε αξίες διαχρονικές. Παράλληλα, υλοποιείται και ένας από τους στόχους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, να αποτελεί πολιτιστικό πυρήνα στο κέντρο της πρωτεύουσας.