Σεμινάρια
9 Νοεμβρίου 2012 Έναρξη
9 Νοεμβρίου 2012 Λήξη
09:00 Ώρα
Ελλάδα Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47, Αθήνα

Τηλ.: 210 5242646
Ιστοσελίδα

Αρχαιολογία και Μητροπολιτικά Δίκτυα

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Σεμινάριο σχετικά με την τρέχουσα υλοποίηση σιδηροδρομικών δικτύων και γραμμών μετρό σε πόλεις όπως η Ρώμη, η Νάπολη, το Μιλάνο, η Αθήνα, η Αλεξάνδρεια και η Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης και για τον διάλογο πάνω σε αυτό το θέμα μεταξύ αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων, δημόσιων φορέων και κατασκευαστικών εταιρειών.

Η αρχαιολογική κληρονομιά που αποκαλύφθηκε στη διάρκεια αυτών των ανασκαφών, οι επιλογές και οι πολιτικές συντήρησης και αποκατάστασης αυτών των μαρτυριών, η ανάγκη των μεγάλων πόλεων να επιλύσουν τα προβλήματα μετακίνησης του πληθυσμού, θέτουν ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και πάνω στα οποία είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί ένας διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, ειδικοί επιστήμονες και τεχνικοί θα παρουσιάσουν τις περιπτώσεις του Μιλάνου, της Νάπολης, της Ρώμης, της Αθήνας, της Αλεξάνδρειας και της Κωνσταντινούπολης, ανταλλάσσοντας τις εμπειρίες τους σε αυτόν το ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα.

Διοργάνωση: Σχολή Αρχιτεκτόνων και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σχεδιασμού σε Αρχαιολογικό Περιβάλλον του Πανεπιστημίου Roma Tre, International Center for Architectural Design and Archaeology ICADA, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Συμμετέχουν: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο του Μιλάνου, Ιταλικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, Αττικό Μετρό, Εφορεία Αρχιτεκτονικών Μνημείων Νάπολης και Περιφέρειας, Εφορεία Αρχαιοτήτων της Νάπολη, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα

10:00: Χαιρετισμός, Silvana Vassili (Διευθύντρια Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθήνας).

10:15: Ο ρόλος της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, Alberto Benvenuti (Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών).

11:00: Αρχαιολογία και Μετρό, Maria Margarita Segarra Lagunes (Διευθύντρια του Μεπαπτυχιακού Προγράμματος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού σε Αρχαιολογικό Περιβάλλον, Πανεπιστήμιο Roma Tre).

11:30: Αρχαιολογία και αρχιτεκτονική στη σύγχρονη μητρόπολη – Η περίπτωση της Αθήνας, Ανδρέας Γιακουμακάτος (Καθηγητής ιστορίας και θεωρίας της αρχιτεκτονικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

12:00: Αρχαιολογικοί χώροι ως πυκνωτές αστικού σχεδιασμού: οι Πύλες της κλασικής Αθήνας στον Πειραιά, Βασίλης Γκανιάτσας (Καθηγητής αρχιτεκτονικών συνθέσεων και θεωρίας του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ΕΜΠ).

12:30: Η Υπόγεια Πόλη – το παλιό και το καινούργιο σε σχέση διατάραξης και ισορροπίας: η περίπτωση του μετρό της Αθήνας, Φωτεινή Καντζαβέλου (Αρχιτέκτων της εταιρείας Αττικό Μετρό).

14:30: Το Master Plan της κεντρικής αρχαιολογικής περιοχής της Ρώμης και οι σταθμοί του Kαπιτωλίου και της Sant’Agnese, Paolo Desideri (Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Roma Tre).

15:00: Ρώμη: ένας αιώνας μετρό, Tiziana Casaburi (Εξειδικευόμενη στο DIST, Πολυτεχνείο του Τορίνου).

15:30: Προστασία και αποκατάσταση της αρχαιολογικής κληρονομιάς: το μετρό της Νάπολης, Stefano Gizzi (Πρώην έφορος Αρχαιοτήτων, Τοπίου και Ιστορικής, Καλλιτεχνικής και Εθνολογικής κληρονομιάς της Νάπολης).

16:00: Μιλάνο: η περίπτωση της «Racchetta» και ο «Αρχαιολογικός περίπατος», Angelo Torricelli (Πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνείο του Μιλάνου).

16:30: Κωνσταντινούπολη: Γενή Καπί Transfer-Point, μια απρόσμενη (και εξαιρετική) αρχαιολογική δεξαμενή, Francesco Cellini (Πρόεδρος της σχολής Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Roma Tre).

17:00: Μουσειακές διαδρομές και σιδηρόδρομοι: το Πάρκο των ανατολικών αρχαιολογικών περιοχών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, Luisa Ferro (Λέκτωρ του Τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Πολυτεχνείο του Μιλάνου).