Σεμινάρια
6 Ιουνίου 2024 Έναρξη
6 Ιουνίου 2024 Λήξη
18:30 -20.30 (GMT+3) Ώρα
Ελλάδα Σκουφά 45, Αθήνα

Αρχαιολογία, έθνος και φυλή

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Αρχαιολογία, έθνος και φυλή: Αναμέτρηση με το παρελθόν, αποαποικιοποίηση του μέλλοντος σε Ελλάδα και Ισραήλ έχει τίτλο η εκδήλωση – συζήτηση με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο των Γιάννη Χαμηλάκη και Ράφαελ Γκρήνμπεργκ, που πραγματοποιείται στο ιστορικό αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε διοργάνωση του Συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.

Συνομιλούν ο συγγραφέας Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Brown και ο Δημήτρης Πλάντζος, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες ιστορίας και αρχαιολογίας.

«Το Αρχαιολογία, έθνος και φυλή είναι ένα βιβλίο απαραίτητο, όχι μόνο για τους σπουδαστές της αρχαιολογίας και των γειτονικών της πεδίων, αλλά και για το ευρύτερο κριτικά σκεπτόμενο κοινό. Με τη μορφή ενός οξυδερκούς και ζωηρού διαλόγου ανάμεσα σε δύο κορυφαίους μελετητές, το βιβλίο συγκρίνει τη σύγχρονη Ελλάδα με το σύγχρονο Ισραήλ -δύο αρχετυπικές και καθοριστικές περιπτώσεις όπου η αρχαιολογία βρίσκεται στην καρδιά του νεωτερικού εθνικού φαντασιακού-, αναδεικνύοντας όψεις οι οποίες συχνά αποσιωπώνται από τον κυρίαρχο θεσμικό Λόγο. Μέσα από τη διερεύνηση θεματικών όπως η αποικιοκρατική προέλευση των εθνικών αρχαιολογιών, η κρυπτοαποικιοποίηση των δύο χωρών και της αρχαιολογίας τους, ο ρόλος της αρχαιολογίας ως διαδικασίας αποκάθαρσης, και η φυλετικοποίηση της αρχαιολογικής και υλικής κληρονομιάς της Ελλάδας και του Ισραήλ, οι δύο συγγραφείς καταλήγουν στη διαπίστωση μιας επείγουσας ανάγκης για αποαποικιοποίηση και για σύναψη συμμαχιών με τις απανταχού υποτελείς κοινότητες και με νέα πολιτικά κινήματα. » (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)