Συνέδρια
15 Νοεμβρίου 2012 Έναρξη
19 Νοεμβρίου 2012 Λήξη
Ελλάδα Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Νάουσας, Αρχαιολογικός χώρος της Σχολής του Αριστοτέλη (αρχαία Μίεζα), Νάουσα

Τηλ.: 23810 24356, 23820 33094
e-mail.: izepka@culture.gr

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Μεγ. Αλεξάνδρου

15-19 Νοεμβρίου 2012

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» (15-17 Νοεμβρίου 2012) και ημερίδα (18/19 Νοεμβρίου 2012) για το ανάκτορο των Αιγών, στην οποία θα παρουσιαστεί το μνημείο, αλλά και τα νέα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας που προέκυψαν από το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο της συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου διοργανώνει η ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων/Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών.

Στόχος του συνεδρίου είναι να προβληθεί στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό το «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη», ένα μεγάλο και πρωτότυπο ψηφιακό έργο που εμπνεύστηκε, σχεδίασε και πραγματοποιεί η ΙΖ΄ ΕΠΚΑ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (Ψηφιακή Σύγκλιση).

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η συνολική εικόνα της έρευνας για τον Μεγαλέξανδρο και τις συνέπειες της πορείας του στον κόσμο. Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός είναι η παρουσίαση των ανασκαφικών ερευνών που πραγματοποιούνται στις χώρες οι οποίες συναποτέλεσαν την ελληνιστική οικουμένη: επιστήμονες διεθνούς κύρους και διευθυντές ανασκαφών από την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Αφγανιστάν, αλλά και από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Ρωσία και την Ελλάδα θα συνοψίσουν το σύνολο της έρευνάς τους και θα ανακοινώσουν τα νέα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα για πόλεις της Μικράς Ασίας, της Συροπαλαιστίνης, της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας, της Περσίας, της Βακτριανής κ.ά. Παράλληλα θα παρουσιαστεί από τους πλέον ειδικούς μελετητές, ιστορικούς και διευθυντές μουσείων η προσωπικότητα του Μεγαλέξανδρου και η διαχρονική ακτινοβολία του στην ιστορία, τον μύθο και την τέχνη.

Το ιδανικό και παγκόσμιο μέσο για να προβληθεί και να καταστεί άμεσα προσιτός και οικείος ο πολυσχιδής και συναρπαστικός χαρακτήρας της Οικουμένης του Αλεξάνδρου είναι το διαδίκτυο. Η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, υλοποιώντας έργα ανάδειξης στη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών, στο Ανάκτορο και με την ψηφιακή δράση του Εικονικού Μουσείου στοχεύει στην προβολή του χώρου που αποτέλεσε τη μήτρα του ελληνιστικού κόσμου και το κέντρο από όπου διαδόθηκε ο πολιτισμός που χαρακτηρίζει μέχρι και σήμερα τον οικουμενικό και κοσμοπολίτικο βίο μας.

Το συνέδριο θα ακολουθήσει αμέσως επιστημονική ημερίδα, στην οποία θα παρουσιαστούν εμπεριστατωμένα όλα τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα στο Ανάκτορο των Αιγών. Το εμβληματικό κτήριο που ίδρυσε ο Φίλιππος Β’ στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. αποτελεί το αρχιτεκτονικό, τεχνικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και φιλοσοφικό πρότυπο του δημοσίου κτηρίου που θα κυριαρχήσει σε όλον τον ελληνιστικό, ρωμαϊκό και μεσαιωνικό κόσμο. Οι οικουμενικές όψεις του Ανακτόρου των Αιγών, που αντανακλώνται μέχρι και σήμερα, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στη στρογγυλή τράπεζα που θα ακολουθήσει.

Πρόγραμμα Συνεδρίου_Discovering the World of Alexander the Great