Εκθέσεις
Καθημερινά: 10:00-20:30 Ώρα
Ελλάδα Ίδρυμα Ευγενίδου, Παλαιό Πλανητάριο, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11)

Τηλ.: 210 9469600
e-mail.: admin@eugenfound.edu.gr
Ιστοσελίδα

Αναδρομική έκθεση του Λεωνίδα Στάβαρη

16–26 Ιανουαρίου 2012

Aναδρομική έκθεση εικαστικών του Λεωνίδα Στάβαρη φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Ο βιωματικός φωτογράφος, μακετίστας, ζωγράφος και πάνω απ’ όλα ευαίσθητος δημιουργός Λεωνίδας Στάβαρης, με το έντονα δημιουργικό του πνεύμα και τη μεγάλη του συναισθηματική ικανότητα αποτυπώνει τον εσωτερικό του κόσμο με ακουαρέλες, μολύβια ή με όποιον άλλο τρόπο ο ίδιος έχει κρίνει κατάλληλο.

Η αρμύρα της θάλασσας, τα αρώματα και μαζί τα χρώματα των νησιών που λιάζονται στο Αιγαίο είναι βαθιά ποτισμένα μέσα του. Τις εικόνες αυτές μεταφέρει ο Λεωνίδας Στάβαρης στον δικό του καμβά. Άλλοτε είναι η Σίφνος, που αγάπησε και μοιράστηκε μαζί της τόσα χρόνια της ζωής του, άλλοτε η Φολέγανδρος, η Μήλος ή η Αμοργός, και άλλοτε ο Πόρος ή το λιμανάκι της Επιδαύρου.

Όπως αναφέρει και η κριτικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου: «Μέσα από τα έργα του, ο Στάβαρης μοιάζει να έχει ταξιδέψει σαν περιηγητής, για να συγκεντρώσει από την Ελλάδα εικόνες τοπίων και καθημερινές σκηνές, σαν κι αυτές που μαγνητίζουν και τη δική μας ματιά και εντυπώνονται στη μνήμη κάθε φορά χάρη στη λιτότητα της φυσικής ομορφιάς τους, στη θέρμη που πηγάζει από το άπλετο φως, στη λαμπρότητα της κινούμενης θάλασσας».

Στο έργο του η θάλασσα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, γεγονός που εξηγεί ότι σε τούτη την έκθεση παρουσιάζει –ανάμεσα στα άλλα– και μια ιδιότυπη προσωπική μελέτη για τα ψάρια του Αιγαίου. Μέσα από το μοναδικό αυτό «ιχθυολόγιο», αποτυπώνει με ιδιαίτερη λεπτομέρεια, αλλά και σχεδιαστική δεινότητα, τα είδη που συναντάμε στις ελληνικές θάλασσες, επιτυγχάνοντας έτσι να προσδώσει μια εκπαιδευτική διάσταση στο εικαστικό του έργο.