Άλλες εκδηλώσεις
26 Απριλίου 2013 Έναρξη
26 Απριλίου 2013 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Μητσαίων 9 (σταθμός μετρό Ακρόπολη), Αθήνα

Τηλ.: 210 8055777
e-mail.: info@aegeussociety.org
Ιστοσελίδα

Ένας ΥΕ ΙΙΙΓ οικισμός στην Καλαυρεία

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Διάλεξη (στα αγγλικά) του Michael Lindblom (Πανεπιστήμιο Uppsala) με θέμα «Ένας ΥΕ ΙΙΙΓ οικισμός στο ιερό του Ποσειδώνα της Καλαυρείας (Πόρος)».

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Περίληψη ανακοίνωσης

Η διάλεξη παρουσιάζει τα κατάλοιπα ενός μικρού Υστεροελλαδικού ΙΙΙΓ οικισμού που εντοπίσθηκαν εντός του μετέπειτα ιερού του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία (Πόρος). Ο οικισμός βρισκόταν εντός και περιμετρικά της περιοχής του μετέπειτα ιερού, και μόνο περιορισμένα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα διατηρήθηκαν ακριβώς άνω του φυσικού εδάφους, δυτικά του τείχους του αρχαϊκού περιβόλου.

Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν έναν οικισμό μικρού μεγέθους που κατοικήθηκε μόνο από μερικές γενιές στην πρώιμη ΥΕ ΙΙΙΓ, και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε ειρηνικά. Οι κάτοικοι φαίνεται ότι ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, ενώ κάποια χάλκινα και χρυσά μεταλλικά ευρήματα υποδηλώνουν σχετική ευμάρεια.