Συναυλία με τους διεθνώς αναγνωρισμένους μουσικούς της ομάδας Seikilo, Λίνα Παλερά (αρχαία λύρα και φωνή) και Θεόδωρο Κουμαρτζή (αρχαία λύρα), διοργανώνει το Μουσείο Μουσικών Οργάνων στις Βρυξέλλες το Σάββατο 9 Μαΐου 2026, και ώρα 14:30, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης.

Τη συναυλία θα προλογίσει η δρ Γεωργία Στρατούλη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, μιλώντας με θέμα «Ευρωπαίων η πόλις – Από την αρχαία Ευρωπό του Κιλκίς στο Mουσείο Μουσικών Οργάνων Βρυξελλών». Στην ομιλία της η κα Στρατούλη θα αναφερθεί στη σημασία που είχε κατά την αρχαιότητα η μουσική στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, εστιάζοντας σε θραύσματα αγγείων προερχόμενα από την Αρχαία Ευρωπό, τα οποία φέρουν παραστάσεις μουσικών.

Το Μουσείο Μουσικών Οργάνων (Musée des Instruments de Musique) είναι ομοσπονδιακό επιστημονικό ίδρυμα και αποτελεί τμήμα των Βασιλικών Μουσείων Τέχνης και Ιστορίας (RMAH) του Βελγίου. Η φήμη του μουσείου οφείλεται στην εξαιρετική συλλογή του, που περιλαμβάνει περισσότερα από 9.000 μουσικά όργανα.

Η κα Στρατούλη, αναφερόμενη στην εκδήλωση, τόνισε ότι η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα πολιτισμού, συμβάλλοντας στη δημιουργία ισχυρών πόλων ανάπτυξης για μια περιοχή, όπως η Ευρωπός. Άλλωστε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διοργανώνοντας εργαστήρια αρχαίας μουσικής και παραγωγής αρχαίων μουσικών οργάνων για παιδιά αλλά και ενήλικες, στον αρχαιολογικό χώρο της Ευρωπού, στο πλαίσιο του έργου CulTour Crossing Boarders, του διακρατικού προγράμματος Interreg Eλλάδα – Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας 2021-2027.