Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεοκλήτου και πλήθους πιστών τελέστηκαν τα εγκαίνια  του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Οξύνεια του Δήμου Μετεώρων. Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, συνολικού προϋπολογισμού 765.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλία-ΕΣΠΑ 2014-2020 και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην είσοδο της Τοπικής Κοινότητας Οξύνειας του Δήμου Μετεώρων. Χρονολογείται από το 1779, όπως προκύπτει από τις εξαιρετικές τοιχογραφίες των Χιοναδιτών ζωγράφων που κοσμούν το εσωτερικό του. Το 2000, αναγνωρίστηκε επισήμως ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με ορισμένη ζώνη προστασίας 150 μέτρων.

Οι εργασίες που εκτελέστηκαν στο μνημείο περιλάμβαναν αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του ναού, εφαρμογή αρμολογημάτων και ενεμάτων, συντήρηση της στέγης με σχιστόπλακες, αντικατάσταση φθαρμένων ξύλινων στοιχείων και κουφωμάτων, καθώς και αποκατάσταση του προστώου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη συντήρηση των τοιχογραφιών και των ξυλόγλυπτων στοιχείων του ναού. Παράλληλα, εγκαταστάθηκαν νέα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα (ηλεκτροφωτισμός, θέρμανση, πυροπροστασία), ενώ πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο, περιλαμβανομένων των δαπεδοστρώσεων, της φύτευσης και της κατασκευής αναλημματικών τοίχων. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στην προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία, με ράμπες, ενημερωτική σήμανση και πινακίδες σε γραφή Braille.

Ο ναός είναι λιθόκτιστος, επιμήκης, και αποτελείται από δύο συνεχόμενα μονόχωρα τμήματα με τρούλους, ενώ στη δυτική πλευρά του διαμορφώνεται καμαροσκεπής νάρθηκας. Οι τοιχογραφίες του, έργο των Χιοναδιτών αγιογράφων, διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση και αποπνέουν τη βαθιά θρησκευτικότητα και καλλιτεχνική αξία του 18ου αιώνα.

Αυτοψία στο π. κτήριο της ΤΑΞΥΠ και στο Οθωμανικό συγκρότημα Οσμάν Σαχ

Στη συνέχεια η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψίες σε δύο σημαντικά έργα πολιτισμού στα Τρίκαλα, η υλοποίηση των οποίων ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Στο π. κτήριο της Ταξιαρχίας Υποστήριξης (ΤΑΞΥΠ), στα ριζά του λόφου του Προφήτη Ηλία, έχει αποφασιστεί και δρομολογηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού η δημιουργία του Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου Τρικάλων. Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση, τον εκσυγχρονισμό και τη μετατροπή του ιστορικού κτηρίου σε σύγχρονο μουσείο με υποδομές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, με ικανούς χώρους για την αποθήκευση και τη συντήρηση των αρχαιοτήτων και προβεβλημένη μόνιμη έκθεση στον πρώτο όροφο του κτηρίου.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη στο τέλος της αυτοψίας στο κτήριο: «Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων είναι από τις ελάχιστες στην πατρίδα μας που δεν διαθέτουν αρχαιολογικό μουσείο. Μετά από προσπάθειες αρκετών ετών το κτήριο της π. ΤΑΞΥΠ, περιήλθε στο Υπουργείο Πολιτισμού, το 2021, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, προκειμένου το κτήριο να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο μουσείο. Σήμερα, το έργο έχει πλήρη  ωριμότητα –το σύνολο των μελετών προϋπολογισμού περίπου 500.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού– και εντάχθηκε, μόλις πριν από λίγες μέρες, από τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα προς χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Θεσσαλία-ΕΣΠΑ 2021-2027, με προϋπολογισμό άνω των 12.000.000 ευρώ. Το κτηριακό έργο θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Μελετών και Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ την ευθύνη για τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης, καθώς και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων συντήρησης και των αποθηκών έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων».

Ακολούθως, η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το οθωμανικό συγκρότημα Οσμάν Σαχ, ένα σημαντικό μνημείο στον αστικό ιστό των Τρικάλων, το οποίο χρήζει αποκατάστασης προκειμένου να λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος. Το συγκρότημα περιλαμβάνει το τέμενος και το μαυσωλείο του Οσμάν Σαχ. Οι μελέτες, αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική, φωτισμού, πυροπροστασίας, μουσειολογική και μουσειογραφική για τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης με τίτλο «Πτυχές της ιστορίας των Τρικάλων μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα (4ος–19ος αιώνας)» έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας δρομολογείται η διαδικασία για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.