Η φιλόλογος Στέλλα Παπαπολυμέρου παρουσιάζει το βιβλίο της Βασιλικής Πανάγου, Δημόσιος χώρος και γλυπτική. Η συνάντησή τους στην πόλη της Λάρισας (Εκδοτικός Οίκος Κ. & Μ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2023, 240 σελ. ISBN: 978-960-656-173-3):
Το νέο βιβλίο της Βασιλικής Πανάγου με τον τίτλο Δημόσιος χώρος και γλυπτική. Η συνάντησή τους στην πόλη της Λάρισας εμπλουτίζει τη βιβλιογραφία για το πεδίο της νεοελληνικής τέχνης. Πρόκειται για ένα πολύτιμο έργο που αφορά την τέχνη στον δημόσιο χώρο, πρωτότυπο και άρτιο, με σκοπό τη βαθύτερη γνωριμία των πολιτών και των επισκεπτών με την πόλη της Λάρισας.
Μέσα από το βιβλίο επισκεπτόμαστε τις πλατείες, μικρές και μεγάλες, τους αύλειους χώρους και τους πεζόδρομους, τα πάρκα, στον ιστό της πόλης της Λάρισας, που κοσμούνται με γλυπτά έργα και συνθέσεις, που συνυπάρχουν σαν σκορπισμένες ψηφίδες ενός τεράστιου ψηφιδωτού, που ενώνονται με νοερούς δρόμους και που τελικά συγκροτούν μια τεράστια υπαίθρια γλυπτοθήκη στην πόλη. Μάρτυρες της ιστορίας, παλιότερης και σύγχρονης, εθνικής και τοπικής, διαφωτίζουν σαν βιβλία, διασώζουν την πολιτιστική κληρονομιά, και όλα αυτά «μέσα από μια βιωματική εμπειρία και μια άτυπη εκπαίδευση/εκμάθηση», όπως αναφέρει η συγγραφέας στο Εισαγωγικό της Σημείωμα. Εκθέματα ελεύθερα και όχι σε μουσεία, υφίστανται τις αλλαγές του χρόνου, υποκύπτουν στη φθορά, τις αλλοιώσεις και κάποτε στην κακοποίηση.
Η πόλη της Λάρισας έχει να αναδείξει μια ιστορία στη γλυπτική. Ο χρόνος δημιουργίας των έργων ποικίλλει, όπως και οι δημιουργοί τους. Η συγγραφέας, με αντικειμενική και αποστασιοποιημένη ματιά, χωρίζει την ύλη του βιβλίου σε τέσσερις θεματικές ενότητες: «Η σύγχρονη όψη της υπαίθριας γλυπτικής και η Μνήμη της πόλης», «Ιστορία, Λόγος και Γλυπτική», «Ο Λόφος του Φρουρίου, το πάρκο των γλυπτών» και «Στήλες και Μνημεία της Λάρισας» και παρουσιάζει με ακρίβεια το καθένα έργο χωριστά, αγάλματα, ανδριάντες, προτομές, ηρώα, στήλες, γλυπτές συνθέσεις και σιντριβάνια. 31 γλύπτες και 61 γλυπτά έργα αποτελούν το περιεχόμενο του βιβλίου, με πλήρη βιογραφικά στοιχεία των δημιουργών, εκτενή βιβλιογραφία, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναφορές στα πρόσωπα και γεγονότα και αισθητική ανάλυση των έργων με πληθώρα λεπτομερειών. Δημιουργείται έτσι ένας πολιτιστικός χάρτης, όπου αποτυπώνονται τα μνημεία και οι χώροι.
Οι γλύπτες, έργα των οποίων κοσμούν τον δημόσιο χώρο της Λάρισας, είναι οι: Γεώργιος Βρούτος, Δημήτριος Φιλιππότης, Μιχάλης Τόμπρος, Θωμάς Θωμόπουλος, Λάζαρος Λαμέρας, Νικόλαος Γεωργαντής, Γεώργιος Ξενάκης, Φιλόλαος Τλούπας, Γεώργιος Καλακαλλάς, Σταύρος Βαλασάκης, Νέλλα Γκόλαντα, Νικόλας (Παυλόπουλος), Σπύρος Γογγάκης, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Μίμης Γεντέκος, Μιχάλης Κάσσης, Μίλτος Παπαστεργίου, Βασιλική Γρουσοπούλου, Γιώργος Χουλιαράς, Θεμιστοκλής Λασπάς, Κώστας Νταής, Ζάχος Μπεκιάρης, Χρήστος Μακρόπουλος, Στάθης Αλεξόπουλος, Στέλιος Παπανικολάου κ.ά.
Το βιβλίο αυτό έρχεται ως συνέχεια και συμπλήρωμα του προηγούμενου βιβλίου της συγγραφέως Βασιλικής Πανάγου (σε συνεργασία με τη φιλόλογο Ι. Κανδήλα) με τίτλο Παλιά Αρχοντικά και αξιόλογα Κτίρια της Λάρισας τέλους του 19ου και α’ μισού του 20ού αιώνα (Εκδοτικός Οίκος Κ. και Μ. Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2016). Τη συγγραφέα χαρακτηρίζει η εύγλωττα διεισδυτική και ενδελεχή ανάλυσή της, η μεθοδικότητα και η συνεπής ενασχόλησή της με θέματα πολιτισμού και σχέσης πολιτισμού και πολίτη.