Με δυο δράσεις για το ευρύ κοινό, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης στον φετινό εορτασμό της επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνει και φέτος το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Σκοπός των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας και στο πλαίσιο αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης έχει προγραμματίσει για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τις εξής δράσεις:

– Το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί δράση στο Παπίκιο όρος. Το πολιτιστικό περιβάλλον είναι άρρηκτα δεμένο με το φυσικό, και προκειμένου να εμπεδωθεί αυτή η σχέση, επιχειρείται μια κοινή δράση με τη Διεύθυνση Δασών, τον Δήμο Ιάσμου, τον Ορειβατικό Σύλλογο Κομοτηνής και την Οικολογική Oμάδα Ροδόπης. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν το συγκρότημα της βυζαντινής μονής Ληνού και θα διαπιστώσουν την αναγέννηση του δάσους.

Σημείο συνάντησης: Πάνω πλατεία οικισμού Σώστη.

Ώρα συγκέντρωσης: 09:30.

Η δράση απευθύνεται σε ενήλικες και σε οικογένειες με παιδιά.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ελεύθερη. Η μετακίνηση θα γίνει με Ι.Χ. αυτοκίνητα. Συνιστάται στους συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους νερό, καπέλα και να φοράνε αθλητικά παπούτσια.

Υπεύθυνη δράσης: Σοφία Ακριβοπούλου. Τηλ. επικοινωνίας: 2531350630, 6932208114.

– Την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί στον παραδοσιακό οικισμό της Μαρώνειας μια διαδραστική παρουσίαση, μέσα από την οποία θα ξαναζωντανέψουν η ιστορία του τόπου και τα μνημεία του χωριού! Παράλληλα, με αφορμή την κεντρική «Κάτω βρύση» και τις πολλές ιστορικές κρήνες του χωριού οι συμμετέχοντες θα μάθουν για τη ζωτική σημασία του νερού στην επιβίωση των ανθρώπων και ενός οικισμού διαχρονικά. Η δράση θα ολοκληρωθεί με παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού από το ΚΠΕ Μαρώνειας, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα τοπόσημα που συνθέτουν το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Μαρώνειας.

Σημείο συνάντησης: Κεντρική πλατεία του χωριού.

Ώρα συγκέντρωσης: 10.45.

Η δράση απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ελεύθερη. Η μετακίνηση θα γίνει με Ι.Χ. αυτοκίνητα. Συνιστάται στους συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους νερό, καπέλα και να φοράνε αθλητικά παπούτσια.

Υπεύθυνη δράσης: Άννα Αδαμαντίδου. Τηλ. επικοινωνίας: 2531350630, 6942264769.