Έκθεση με τίτλο «Il regno di Aḫḫijawa. I Micenei e la Cicilia» εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο Paolo Orsi των Συρακουσών. Η σημαντική αυτή περιοδική έκθεση, που περιλαμβάνει έργα από σημαντικά ιταλικά μουσεία, αναφέρεται στην επιρροή του μυκηναϊκού πολιτισμού στις Συρακούσες και στο αποτύπωμά του στην ευρύτερη ανάπτυξη των προϊστορικών κοινωνιών της Σικελίας

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει με τον δανεισμό 80 έργων και συνόλων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, τα ελληνικά έργα κατέχουν προβεβλημένη θέση στο μουσειολογικό αφήγημα, όπως το χρυσό κύπελλο από τον Θολωτό Τάφο των Δενδρών, το οποίο προβάλλεται στο κέντρο της έκθεσης σε ειδική προθήκη.

«Με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος επιβεβαιώνονται και τιμώνται οι ισχυροί δεσμοί συνεργασίας και φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες, Ιταλία και Ελλάδα, αλλά και αναδεικνύεται η διαρκής πολιτιστική ανταλλαγή και όσμωση των δύο μεσογειακών χωρών, που από αρχαιοτάτων χρόνων πλουτίζει περαιτέρω την πολιτιστική κληρονομιά όλων» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δρος Ολυμπίας Βικάτου. Επιμελητές της έκθεσης είναι η δρ Anita Crispino (Parco Archeologico e Paesaggistico di Siracusa Eloro villa del Tellaro e Akrai) και ο δρ Reinhard Jung (OeAI).

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 9 Οκτωβρίου 2024.