Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε το 1983 από την UNESCO ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, έπειτα από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS). Για τον εορτασμό αυτής της σημαντικής ημέρας, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη σημασία του πολιτισμού, κάθε χρόνο προωθείται διαφορετική θεματική, η οποία γίνεται αφορμή για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και διαφόρων δράσεων, με τη συμμετοχή των πολιτών, ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή και να γνωρίσουν όλες τις εκφάνσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων του Διεθνούς ICOMOS, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου γιορτάζει τη φετινή μέρα κάτω από τη θεματική «Διάσωση Μνημείων από Συρράξεις και Καταστροφές. Χάρτα Βενετίας 1964-2024».

Όπως κάθε χρόνο, η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στις 18 Απριλίου θα  είναι δωρεάν για όλους τους επισκέπτες. Κύρια εκδήλωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου θα αποτελέσουν τα εγκαίνια της διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου της Πύλης Πάφου, τα οποία θα τελεστούν από την Υφυπουργό Πολιτισμού στις 22 Απριλίου, ενώ άλλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις αφορούν κυρίως εκπαιδευτικές δράσεις σε μνημεία και χώρους με κύριο στόχο την εξοικείωση των νέων ανθρώπων με την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Παλαίπαφο στις 11 Μαΐου. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνδιοργανώνει επίσης εκδήλωση του Κυπριακού Τμήματος ICOMOS που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου στο οίκημά του.

Δείτε περισσότερα εδώ.