Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δόμησης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, διοργανώνει δύο επιστημονικές διαλέξεις, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δόμησης της Σχολής, Παγώνα Μαραβελάκη, θα μιλήσει για την επανάχρηση αδρανών υλικών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Οι ομιλίες απευθύνονται σε φοιτητές του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, σε φορείς του νησιού αλλά και γενικό κοινό, και στόχο έχουν να αναδείξουν τα οφέλη της επανάχρησης αδρανών υλικών σε παραδοσιακά κτήρια της Τήνου.

Η πρώτη διάλεξη, με θέμα «Οικολογικά κονιάματα και επιχρίσματα με εντόπια υλικά», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 (ώρες 16:30-18:30) και περιλαμβάνει παρουσίαση χαρακτηριστικών και αποτελεσματικότητας οικολογικών κονιών με βάση τον ασβέστη, φυσικές και τεχνητές ποζολάνες, φυσική υδραυλική άσβεστο, καθώς και παρουσίαση χαρακτηριστικών αδρανών υλικών όσον αφορά στη σύνθεση και κοκκομετρία. Η δεύτερη, με θέμα «Υδρόφοβα βερνίκια για προστασία γλυπτών επιφανειών», περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με υλικά νανοτεχνολογίας και αποτελεσματικότητα εφαρμογής, καθώς και κριτήρια επιλογής και αποτίμησης των υλικών προστασίας σε μάρμαρο και πωρόλιθο και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 (ώρες 16:30-18:30).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).