Με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «Ο Καραγκιόζης το ’21. Φιγούρες Αγωνιστών από τον Θανάση Τζοΐτη», στο παράρτημά του στην Ύδρα, την Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 24 Μαρτίου έως τις 9 Ιουνίου 2024.

Ο Καραγκιόζης Υδραίος, ο Λάζαρος Κουντουριώτης, η Μπουμπουλίνα και άλλοι ήρωες της Επανάστασης του 1821 γίνονται φιγούρες του θεάτρου σκιών, ανοίγουν την πόρτα του υδραίικου αρχοντικού και υποδέχονται τους επισκέπτες του. Ο σύγχρονος δημιουργός τους, Θανάσης Τζοΐτης, από την αγάπη του για το θέατρο σκιών του Καραγκιόζη και για την ιστορική και λαογραφική έρευνα, φιλοτέχνησε αυτές τις δισδιάστατες φιγούρες της Επανάστασης, που είναι εμπνευσμένες από ρεαλιστικά πορτρέτα των αγωνιστών και των ενδυμάτων τους, όπως αυτά αποθησαυρίζονται στις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Το έργο του στο σύνολό του αριθμεί πάνω από 150 φιγούρες μαχητών της στεριάς και της θάλασσας, αλλά και μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και του Φιλελληνισμού. Ένα μέρος αυτού εκτίθεται στην περιοδική έκθεση της Ιστορικής Οικίας Λάζαρου Κουντουριώτη.

Σημειώνεται ότι φιγούρες του Θανάση Τζοΐτη με ελληνικές τοπικές φορεσιές παρουσιάζονται σε μόνιμη έκθεση στο παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων στην Παιανία.