Στο πλαίσιο των εκθέσεων Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας και Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;) το Τελλόγλειο Ίδρυμα διοργανώνει σειρά ειδικών αφιερωμάτων με θέμα την πλαστογραφία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο αφιέρωμα με θέμα «H πλαστογραφία στην τέχνη». Σε αυτό συμμετέχουν με ομιλίες οι:

—Αλεξάνδρα Βουτυρά (Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος): «Jan van Eyck, Επιζωγράφηση και Ερμηνεία».

—Χριστίνα Τσαγκάλια (Επιμελήτρια Τελλογλείου Ιδρύματος): «H Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ: ιστορίες αντιγραφής κι έμπνευσης».

—Μιγκέλ Μπελμόντε (Επιμελητής Τελλογλείου Ιδρύματος): «Αναζητώντας το γνήσιο έργο του Rembrandt: πρωτότυπα, αντίγραφα και πλαστά».

—Νικόλαος Βιάνας (Επιμελητής Τελλογλείου Ιδρύματος): «Charlotte Corday και Jean-Paul Marat: Από τον David στον Pericles (?)».

—Περικλής Χριστοδούλου (Επιμελητής Σπιτιού Ευρωπαϊκής Ιστορίας): «Περί της καταγωγής των πλαστών».

—Ραφαέλα Νίκα (Επιμελήτρια Τελλογλείου Ιδρύματος): «Ανιχνεύοντας την πλαστότητα ενός έργου τέχνης: Η περίπτωση του Renoir».

—Βασίλειος Νικόλτσιος (Συνταγματάρχης ε.α.-Φαρμακοποιός, Διευθυντής Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου, Συλλέκτης): «Τα κειμήλια πρωτότυπα ή αντίγραφα ή πλαστά με τα μάτια ενός συλλέκτη».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου: https://audiovisual.auth.gr/video/85027

Πρόγραμμα αφιερωμάτων

Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 18:00: Η πλαστογραφία στην Τέχνη

Τετάρτη 27 Μαρτίου, στις 18:00: Επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας – Εξάρθρωση κυκλώματος εμπορίας πλαστών έργων

Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 18:00: Τεχνικές μέθοδοι ανίχνευσης πλαστών έργων

Όλα τα ειδικά αφιερώματα θα μεταδοθούν διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του ΑΠΘ.

Πληροφορίες

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη.

Είσοδος ελεύθερη.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111 (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 και 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00).