Με αφορμή τη λήξη της περιοδικής έκθεσης «απέναντι», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μαστίχας Χίου έως και τις 31 Μαρτίου 2024, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, για μικρούς και μεγάλους, στη Χίο.

Αναλυτικά:

«Γεγονότα στη Φώκαια 1914»

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου (ώρα 19:00) σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «ο Φάρος», διοργανώνεται προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» (2014, 51′) των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη.

Τον Ιούνιο του 1914 ο Φελίξ Σαρτιώ, Γάλλος ερασιτέχνης αρχαιολόγος, πραγματοποιώντας ανασκαφές στην Παλαιά Φώκαια της Μ. Ασίας, γίνεται μάρτυρας μιας παραστρατιωτικής επιχείρησης που είχε ως αποτέλεσμα τον διωγμό χιλιάδων Ελλήνων από την περιοχή. Μαζί με τους συνεργάτες του καταφέρνουν να σώσουν και να φυγαδεύσουν πολλούς Έλληνες. Αυτός ο πρώτος διωγμός του 1914 παρέμεινε ξεχασμένος έως το 2005, όταν ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής ανακάλυψε στο Παρίσι το φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Σαρτιώ.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το 1ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- Docfest, στη Χαλκίδα, το 2015. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Φάρου».

Δείτε το trailer εδώ

«Μνήμες αντικειμένων»

Την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Μαρτίου (ώρα 11:30) θα διεξαχθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μνήμες αντικειμένων», το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση και να γνωρίσουν τις ιστορίες εκθεμάτων, να ανακαλύψουν τη σημασία της μνήμης, τους τρόπους που αυτή διατηρείται ζωντανή και να έρθουν σε επαφή με τη μικροϊστορία και τους αφανείς πρωταγωνιστές μεγάλων γεγονότων.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής.

«Σ’ ευχαριστώ και Μια συγνώμη»

Το Σάββατο 30 Μαρτίου (ώρα 11:00) θα υλοποιηθεί δράση για οικογένειες με παιδιά με τίτλο «Σ’ ευχαριστώ και Μια συγνώμη». Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21/3) και με αφορμή το ποίημα και μια αφιέρωση που έγραψε για τη Χίο ο Μικρασιάτης ποιητής Φώτης Αγγουλές, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τη σημασία του «ευχαριστώ» και της «συγγνώμης».

Μέσα από τραγούδια και δίστιχα του Τσεσμέ αναδεικνύονται αντικείμενα της έκθεσης ενώ οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του ποιητή. Με έμπνευση εικόνες, σχήματα, αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά μοτίβα που συναντώνται στη Χίο, μικροί και μεγάλοι θα φτιάξουν καλλιγράμματα.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μαστίχας Χίου με την καθοδήγηση της ιστορικού-αρχαιολόγου Ειρήνης Πυρπάσου. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

«Τα αντικείμενα αφηγούνται»

Την Κυριακή 31 Μαρτίου (ώρες 15:30 και 17:00) θα πραγματοποιηθεί διαδραστική θεατρική παράσταση σε συνεργασία με τον Κύκλο Θεάτρου «Θεατροποιοί Χίου» (δ. 40′). Το περιεχόμενο της παράστασης βασίζεται στις ιστορίες του εκπαιδευτικού εντύπου «Μνήμες αντικειμένων» που σχεδιάστηκε με αφορμή την περιοδική έκθεση «απέναντι». Οι ιστορίες των εκθεμάτων ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των θεατών που παρακολουθούν τη δραματοποίηση στον χώρο της περιοδικής έκθεσης, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. 

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Μουσείο Μαστίχας Χίου, Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), Χίος