Διάλεξη με τίτλο «Νέα δεδομένα για το χριστιανικό ημερολόγιο της Σικυώνος IG IV2 1825» θα δώσει την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, στις 19:00, ο Κωνσταντίνος Μπίλιας, ερευνητής στις Inscriptiones Graecae της Ακαδημίας Επιστημών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Βερολίνου-Βρανδεμβούργου. Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 5ου κύκλου της σειράς διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», που διοργανώνει το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) με συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη.

Οι επιγραφές αποτελούν αναμφίβολα τα ασφαλέστερα τεκμήρια για τη λατρεία των αγίων και, ανάλογα με το αρχαιολογικό τους περικείμενο, για την κοινωνικοπολιτική και θρησκευτικοπολιτιστική πραγματικότητα της εκάστοτε περιοχής. Μοναδικό παράδειγμα αποτελεί το Παράπηγμα της Σικυώνας, ένα μαρτυρολόγιο του 5ου αι. μ.Χ., το οποίο συνδυάζει την ελληνική γλώσσα με τη λατινική ημερολογιακή δομή. Η ομιλία έχει ως στόχο να παρουσιάσει τρία νέα θραύσματα αυτής της επιγραφής που βρέθηκαν στο Μουσείο της Σικυώνας. Τα εννέα νέα ονόματα αγίων επιβεβαιώνουν την εντύπωση που δίνουν τα ήδη γνωστά θραύσματα, ότι δηλαδή δεν υπήρχε σαφής διαχωρισμός μεταξύ των αγίων της Δυτικής και της Ανατολικής Εκκλησίας μέχρι εκείνη την εποχή, και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη διανομή των εορτών κατά τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, θα ληφθεί υπόψιν στην ομιλία το αρχαιολογικό πλαίσιο της επιγραφής, στην περιοχή του ειδωλολατρικού ναού της Σικυώνας, ο οποίος μετατράπηκε σε χριστιανική βασιλική περίπου την ίδια περίοδο, στην οποία χρονολογείται και το ημερολόγιο. Ο εντοπισμός αυτών των νέων θραυσμάτων μας φέρνει πιο κοντά στη συμπλήρωση ενός τοπικού χριστιανικού ημερολογίου, σπουδαίου τεκμηρίου μιας εποχής αλλαγών και προσαρμογής από την παγανιστική στην επίσημη χριστιανική λατρεία.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά) στη Λευκωσία και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα στο διαδίκτυο μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://shorturl.at/kBIOW.

Υποστηρικτής της Σειράς Διαλέξεων είναι το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Εγγραφή: https://forms.office.com/e/RTfi7Fd8Kn

Ο Κωνσταντίνος Μπίλιας σπούδασε στο Βερολίνο και τη Ρώμη κλασική αρχαιολογία και φιλολογία με έμφαση στην αρχαία ελληνική θρησκεία και τις τελετουργίες, την επιγραφική και την τοπογραφία των λατρειών. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ανασκαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία και σε διεθνή προγράμματα και συνέδρια. Εργάζεται ως βοηθός στις Inscriptiones Graecae της Ακαδημίας Επιστημών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Βερολίνου-Βρανδεμβούργου και εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τους ενεπίγραφους χάλκινους πίνακες από την Ολυμπία.