Το Τελλόγλειο Ίδρυμα ανακοινώνει την έναρξη ενός κύκλου περιηγήσεων σε συνδυασμό με τη ζωντανή συντήρηση έργων τέχνης. Η πρώτη περιήγηση θα γίνει το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, στις 11:00, στις εκθέσεις Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;) και Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας, από τη Ζωή Δημητριάδου, συνεργάτη του Ιδρύματος, ενώ για πρώτη φορά στο Τελλόγλειο θα πραγματοποιηθεί ζωντανή συντήρηση έργου τέχνης της έκθεσης «Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας» από τη συντηρήτρια έργων τέχνης Έλενα Καργιώτη.

Ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η εξερεύνηση της συμβολής της επιστήμης της συντήρησης στην ανίχνευση των πλαστών έργων τέχνης. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία της συντήρησης, να θέσουν ερωτήσεις, να μάθουν για τις τεχνικές και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση και την αποκατάσταση των έργων και να αποκομίσουν μια πλούσια εμπειρία και κατανόηση σχετικά με την τέχνη της συντήρησης έργων τέχνης.

Λίγα λόγια για τις εκθέσεις

Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;): Η έκθεση παρουσιάζει ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Περιγράφει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτά και τον αντίκτυπο που είχαν. Δείχνει, επίσης, πώς τελικά αποκαλύφθηκαν.

Η έκθεση χωρίζεται χρονολογικά σε έξι μεγάλες θεματικές ενότητες: Εξουσία και Προσευχή, Η κατανόηση του κόσμου, Ένωση και Διαίρεση, Στον πόλεμο, Παραχάραξη και Πλούτος, Η εποχή της μετα-αλήθειας, με περισσότερα από 100 εκθέματα της Συλλογής του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Περιλαμβάνει επίσης ταινίες και διαδραστικά παιχνίδια.

Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας: Στην έκθεση δίνεται έμφαση στην κατανόηση, την αναγνώριση και τον ορισμό των πλαστών έργων, ιδίως στη διάκριση μεταξύ των εννοιών της πλαστογραφίας και του αντιγράφου, καθώς και στις λεπτές διαφορές που χωρίζουν καμιά φορά τις δύο αυτές κατηγορίες.

Γίνονται αναφορές σε μεγάλες πλαστογραφήσεις και πλαστογράφους διεθνούς επιπέδου, στην παραχάραξη έργων τέχνης, στα προβλήματα που δημιουργούν, στους κινδύνους που ελλοχεύουν. Βέβαια, η ανάπτυξη των τεχνικών ανίχνευσης πλαστογραφημένων έργων ή εγγράφων δυσκολεύει συνεχώς το έργο τους. Οι διοργανωτές της έκθεσης ελπίζουν ότι η ενημέρωση και η συνείδηση του προβλήματος είναι θετικά βήματα για την αντιμετώπισή του.

Εισιτήριο: 8 ευρώ (ολόκληρο), 4 ευρώ (μειωμένο για παιδιά 6-17 ετών).

Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια (εξαιρούνται Δημοσιογράφοι, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 6 ετών).

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310 247111.

Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 και 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.

Διάρκεια εκθέσεων: 2 Φεβρουαρίου 2024 – 16 Ιουνίου 2024.