Στο πλαίσιο της έκθεσης Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί τον Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Robin Lane Fox, Eπιστημονικό Σύμβουλο της ταινίας Alexander του Oliver Stone, και τη δρα Αγγελική Κοτταρίδη, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, σε δύο διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Φεβρουαρίου και στις 4 Μαρτίου αντίστοιχα.

Η διάλεξη του Καθηγητή Robin Lane Fox με τίτλο «The Great Question: King Philip or Demosthenes;» θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στις 19.00. Η ομιλία θα επικεντρωθεί στην προσωπική διαμάχη μεταξύ του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β’ και του Αθηναίου πολιτικού και ρήτορα Δημοσθένη. Μια διαμάχη που θα οδηγήσει στη σύγκρουση στο πεδίο της Χαιρώνειας και την επικράτηση των Μακεδόνων. Η ομιλία θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι χαρακτήρες των ιστορικών προσώπων διαμόρφωσαν τις ιστορικές συγκυρίες.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνδιοργανώνει με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα τη διάλεξη της Δρος Αγγελικής Κοτταρίδη, Eπίτιμης Eφόρου Αρχαιοτήτων, με τίτλο «Ο Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης στη Μίεζα: το βασιλικό Γυμνάσιο, η Χαιρώνεια και η δημιουργία του “Νέου Κόσμου”», τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 19.00.

Το 343  π.Χ. ο Αριστοτέλης φθάνει στην Μακεδονική αυλή και αναλαμβάνει να διδάξει τον Αλέξανδρο και τους επίλεκτους νεαρούς Μακεδόνες της γενιάς του. Η συνύπαρξη του δασκάλου με τους μαθητές θα κρατήσει μόνο τρία χρόνια, αλλά οι συνέπειές της θα είναι κοσμοϊστορικές. Στη διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (Αναπήρων Πολέμου 9), η Αγγελική Κοτταρίδη θα διερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν τον Φίλιππο στη δημιουργία ενός βασιλικού γυμνασίου και θα παρουσιάσει τα στοιχεία που οδηγούν στην ταύτισή του με το εντυπωσιακό οικοδομικό συγκρότημα που ανασκάπτεται δίπλα από το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, στον κάμπο της Νάουσας. Παράλληλα θα σκιαγραφήσει τις συνέπειες που θα έχει αυτό το εμβληματικό καθίδρυμα, όπου, μεταξύ άλλων, ουσιαστικά προετοιμάστηκε η νίκη στη Χαιρώνεια, τόσο για την αρχιτεκτονική και λειτουργική οργάνωση των αρχαίων γυμνασίων, όσο και για τη δημιουργία και την εδραίωση της «ελληνιστικής κοινής» στον αρχαίο κόσμο που θα συγκροτήσει την Οικουμένη.

Πληροφορίες

—Καθηγητής Robin Lane Fox: «The Great Question: King Philip or Demosthenes?»

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Auditorium, 5ος όροφος

Είσοδος ελεύθερη, με ηλεκτρονική προκράτηση θέσης στο: https://cycladic.gr/ekdiloseis/robin-lane-fox/

Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά.

—Δρ Αγγελική Κοτταρίδη: «Ο Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης στη Μίεζα: το βασιλικό Γυμνάσιο, η Χαιρώνεια και η δημιουργία του “Νέου Κόσμου”»

Δευτέρα 4 Μαρτίου, ώρα 19.00, Cotsen Hall, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Αναπήρων Πολέμου 9

Είσοδος ελεύθερη, με ηλεκτρονική προκράτηση θέσης από τις 15/2 στο: https://cycladic.gr/ekdiloseis/angeliki-kottaridi/

Η ομιλία θα γίνει στα ελληνικά.