Ένα σκάκι με πιόνια κυκλαδικά ειδώλια είναι η νέα μουσειοσκευή με τίτλο «Παίζοντας σκάκι με τα κυκλαδικά ειδώλια», του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η νέα μουσειοσκευή απευθύνεται στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  και προσφέρεται δωρεάν ως δανειστικό υλικό στα σχολεία. Παράλληλα, οι μικροί φίλοι του Μουσείου, 9-12 ετών, μπορούν να παίξουν μια πρώτη παρτίδα σκακιού στον χώρο του Μουσείου, στο ομώνυμο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024.

Το «Σκάκι» περιέχει σκακιέρες, κλασικά πιόνια σκακιού και πιόνια του Κυκλαδικού Πολιτισμού, οδηγίες για τον εκπαιδευτικό, πληροφορίες για την ιστορία του σκακιού, πληροφορίες για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες και έναν παγκόσμιο χάρτη.  Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στην τάξη σε συνδυασμό με τη σχολική ύλη για να διδάξουν την ιστορία του σκακιού, για να μάθουν τα παιδιά σκάκι αλλά και για να υλοποιήσουν ποικίλες άλλες δράσεις που αφορούν στο σκάκι και στον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Εκτός από το παιχνίδι και τους κανόνες του, τα παιδιά θα διδαχθούν συνοπτικά την ιστορία του σκακιού και θα συνειδητοποιήσουν το ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκε. Παράλληλα θα αντιληφθούν ότι τα προβλήματα και οι διενέξεις ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς μπορούν να λυθούν και με ειρηνικό τρόπο, ενώ θα προβληματιστούν για τα κοινωνικά στερεότυπα για τα φύλα, μέσα από παραλληλισμούς με τους διαφορετικούς ρόλους των πιονιών. Θα κατανοήσουν  επίσης ότι το σκάκι αγγίζει πολλά θέματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, την τέχνη και την κοινωνική ανθρωπολογία και θα έρθουν έτσι σε επαφή με τις αντιλήψεις και τις καθημερινές συνήθειες διαφορετικών λαών σε διαφορετικές εποχές. Τέλος, θα γνωρίσουν τον πολιτισμό των Κυκλάδων και θα δημιουργήσουν τα δικά τους πιόνια-ειδώλια.

Για τη χρήση της μουσειοσκευής από τα παιδιά, η γνώση των κανόνων του παιχνιδιού δεν είναι απαραίτητη.

Πληροφορίες για τον δανεισμό/κρατήσεις: 210 7239438, www.cycladic.gr

Η ιστορία του σκακιού

Το σκάκι είναι ένα πανάρχαιο πολεμικό παιχνίδι στρατηγικής. Αναπτύσσει τη μνήμη αλλά και τη συνδυαστική ικανότητα, απαιτεί υγιή ανταγωνισμό, ενισχύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και δεν χρειάζεται ούτε τύχη ούτε δύναμη. Το σκάκι, σύμφωνα και με την πρόσφατη έρευνα, επινοήθηκε στην Ινδία τον 7ο αιώνα. Γρήγορα διαδόθηκε σε πολλούς λαούς που το αγάπησαν και πρόσθεσαν δικά τους στοιχεία στο δημοφιλές αυτό παιχνίδι. Στο πέρασμα των χρόνων το σκάκι άλλαξε μορφή, τα πιόνια προσαρμόστηκαν ανάλογα με τις αισθητικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις των διαφορετικών πολιτισμών.

Η διαπολιτισμικότητα του σκακιού και η διάχυσή του σε όλο σχεδόν τον κόσμο είναι τα στοιχεία που το καθιστούν ιδιαίτερα αγαπητό. Το σκάκι μπορεί πολύ εύκολα να συνδεθεί με τη σχολική ύλη και να προσαρμοστεί στις ανάγκες πολλών μαθημάτων.

Εργαστήρι «Παίζοντας σκάκι με τα κυκλαδικά ειδώλια»

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου (11:00-13:00) και Κυριακή 18 Φεβρουαρίου (11:30-13:30).

Το εργαστήρι απευθύνεται σε ελληνόφωνα παιδιά 9-12 ετών. Με τη φιλόλογο-μουσειολόγο Χριστίνα Δεσαλέρμου και τη θεατρολόγο-χορεύτρια-μουσειολόγο Κατερίνα Σπυροπούλου.

Εισιτήριο: €15.

Mέγιστος αριθμός παιδιών: 20

Αγορά εισιτηρίων: https://cycladic.gr/oikogeneies-paidia/

Πληροφορίες:  Τ. 210 7294220, Δευτέρα–Παρασκευή: 10:00-13:00