Ημερίδα: Τάσος Μπίρης. Πενήντα χρόνια – σημάδια στο συλλογικό αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι. Ένα βιβλίο για τον Αρχιτέκτονα – Δάσκαλο. Διεξαγωγή ημερίδας: Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη (14/5/2022). Διοργάνωση: Σχολή Αρχιτεκτότων Μηχανικών ΕΜΠ – Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (συλλογικό έργο), Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2024, 188 σελ. ISBN: 978-618-218-034-1

Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα από σημαντικούς δρώντες αρχιτέκτονες, αλλά και διακεκριμένους κριτικούς και θεωρητικούς της αρχιτεκτονικής, που αναδεικνύουν τη συνεχή δράση και τον μαχητικό ρόλο του Καθηγητή Τάσου Μπίρη, τόσο στο πεδίο της αρχιτεκτονικής εφαρμογής, όσο και σε αυτό της διδασκαλίας της.

Το αμφίδρομο πέρασμα ανάμεσα στα δύο αυτά πεδία δράσης, με έμφαση στην εφαρμογή της δημόσιας αρχιτεκτονικής, σε συνάρτηση με το πληθωρικό συγγραφικό του έργο, χαρακτηρίζει την αδιάκοπη, πολυσχιδή συμμετοχή του στο συλλογικό αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι τα τελευταία 50 χρόνια. Τα κείμενα συμπληρώνονται από χαρακτηριστικά σκίτσα του Τάσου Μπίρη που, σε συνδυασμό με το πλούσιο εικονογραφικό υλικό, συνθέτουν την πολυεπίπεδη προσωπικότητα του Αρχιτέκτονα – Δασκάλου.