Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Avarna Fluida» διοργανώνεται στο Νιόκαστρο Πύλου, σε επιμέλεια της Στέλλας Χριστοφή και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (Υπουργείο Πολιτισμού), με κοινό όραμα την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου κατά τη συνάντηση του αρχαίου μνημείου με τη σύγχρονη τέχνη. Η έκθεση υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Το Νιόκαστρο χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1573 μετά την ήττα τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου, για τον έλεγχο ενός από τους σημαντικότερους εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους μεταξύ Ανατολής-Δύσης και συνιστά ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα του ελλαδικού χώρου. Στο εσωτερικό του φιλοξενούνται μνημεία, μουσεία και εκθέσεις που προσφέρουν μια διαχρονική περιήγηση στην Πυλία και την ευρύτερη περιοχή.

Η έκθεση «Avarna Fluida», με τον τίτλο της να παραπέμπει στην ονομασία του κάστρου κατά την Οθωμανική περίοδο, επανέρχεται στη ρευστότητα του χρόνου και την αναβίωση των παρελθοντικών ιχνών στο παρόν. Το όραμα συνεχίζεται με νομαδικό χαρακτήρα σε μέρη που «έχουν απολιθωθεί» επαναπροσεγγίζοντας την αρχαιολογία και την ευρύτερη έννοια του τοπίου, διερευνώντας τη σύνδεση διαφορετικών προσεγγίσεων.

Τα έργα εκτίθενται στους υπαίθριους χώρους του Νιόκαστρου προτείνοντας σύγχρονες χειρονομίες με έργα γλυπτικής, εγκαταστάσεων και τρισδιάστατων κατασκευών, ενώ η έκθεση ξεκινά με site specific και ηχητικές performance.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Κωστής Βελώνης, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γυπαράκης, Μάρθα Δημητροπούλου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Αντώνης Κανέλλος Γεωργία Κοτρέτσος, Κωνσταντίνος Κώτσης, Ειρήνη Μίγα, Στέλλα Χριστοφή, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Errands.

Την έκθεση συνοδεύει η ομώνυμη δίγλωσση έκδοση με τις εκφορές του ποιητικού και θεωρητικού λόγου των: Ανδρέα Εμπειρίκου, Ζωής Κάλφα, Στέλλας Χριστοφή, Errands, προεκτείνοντας τη διεπιστημονική προσέγγισή της.

Στα εγκαίνια, οι καλλιτέχνες και συγγραφείς θα παρουσιάζουν τα έργα τους στο κοινό.

Εγκαίνια: 15 Οκτωβρίου 2023, ώρα 11:00.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Οκτωβρίου – 28 Οκτωβρίου 2023.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης, 9:00-18:00.