Παρατείνεται έως την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024 η περιοδική έκθεση ΠΕΝΤΕ που παρουσιάζεται στο Κυπριακό Μουσείο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου. Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Face to Face: Meet an Ancient Cypriot (FF:MAC), είχε εγκαινιαστεί στις 31 Μαρτίου 2023 και έκτοτε φιλοξένησε χιλιάδες επισκέπτες αφήνοντας εγκωμιαστικά σχόλια.

Ανταποκρινόμενο στη θερμή υποδοχή του κοινού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων προγραμματίζει παράλληλα αριθμό ξεναγήσεων από τους Επιμελητές της έκθεσης σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων μέσω της ιστοσελίδας του (www.culture.gov.cy/da) και τις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς ήταν να ζεις στην Κύπρο του παρελθόντος; Πώς ήταν οι άνθρωποι; Ποιες ήταν οι ασχολίες τους; Τι έτρωγαν; Ποια ήταν τα ενδιαφέροντά τους; Έπαιζαν παιχνίδια ή είχαν χρόνο για ψυχαγωγία; Η έκθεση ΠΕΝΤΕ υιοθετεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση ώστε ο επισκέπτης να έρθει «πρόσωπο με πρόσωπο» με τις ιστορίες ανθρώπων από την αρχαιότητα.

Τα αποτελέσματα εξειδικευμένων βιοαρχαιολογικών αναλύσεων μετατρέπονται σε αφηγήσεις που (ανα)δημιουργούν στιγμές από τη ζωή του άνδρα από τη Σουσκιού, του παιδιού με το διάδημα από τη Δρομολαξιά-Βυζακιά, του άνδρα από το Ιδάλιο, της γυναίκας από το Όμοδος και της γυναίκας από τη Λευκωσία (οδός Αντιγόνου). Οι εμπειρίες τους παρουσιάζονται μέσα από μια δημιουργική μουσειολογική αφήγηση που συνδυάζει τεχνολογία, ήχο, εικόνα, αρχαιολογική ερμηνεία και ευρήματα, κάνοντας την αρχαιολογική γνώση προσιτή και καλώντας τον επισκέπτη να αναθεωρήσει τον τρόπο που σκέφτεται και μαθαίνει για το παρελθόν. Την κυρίως έκθεση συμπληρώνει ένας ξεχωριστός χώρος που λειτουργεί ως παράρτημα και επιχειρεί να εισαγάγει τον επισκέπτη στις βασικές αρχές της βιοαρχαιολογίας, της μελέτης των αρχαίων σκελετικών καταλοίπων και του συνόλου των πληροφοριών που μπορούμε να ανακτήσουμε από αυτά για τη ζωή των αρχαίων ανθρώπων.

Το πρόγραμμα Face to Face: Meet an Ancient Cypriot (FF:MAC) συντονίζει το Ινστιτούτο Κύπρου και πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Πληροφορίες

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη–Παρασκευή: 08.00–18.00, Σάββατο: 09.00–17.00, Κυριακή 10.00–13.00, Δευτέρα: κλειστό

Κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα: 08.00–20.00.