Έκθεση με τίτλο «Κεραμικά από τις αγορές Ανατολής και Δύσης, στην Ήπειρο» θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ., στην Αίθουσα Διώνη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.

Στην έκθεση, την οποία διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, παρουσιάζονται επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής νεότερης κεραμικής από την Ήπειρο του Μουσείου, που αποτελούν καρπό της συλλεκτικής δραστηριότητας ετών του Φώτη Ραπακούση.

Πρόκειται για κεραμικά σκεύη και αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα  και εντοπίζονται συχνά στα σπίτια των Ιωαννίνων και άλλων ορεινών οικισμών της περιοχής. Εισήχθησαν στην Ήπειρο από σημαντικά εμπορικά κέντρα της Ιταλίας (Πέζαρο, Απουλία), της Μικράς Ασίας (Ιζνίκ, Κιουτάχεια, Τσανάκ Καλέ) και της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης (Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία), ενώ άλλα προέρχονται από σημαντικά ελληνικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής του 19ου και 20ού αιώνα, που εμπνεύστηκαν από την αισθητική της Ανατολής.

Τα αντικείμενα αυτά αποκαλύπτουν ένα ευρύ δίκτυο εμπορικών διαδρομών που συνδέει τα Ιωάννινα με τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής κεραμικών, ενώ παράλληλα  αντανακλούν το γούστο και τις συνήθειες των Ηπειρωτών της εποχής όπως διαμορφώνονταν με την επαφή τους με νέα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά ρεύματα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων: «Η συνεργασία με το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου στο πλαίσιο της παρούσης έκθεσης αποδεικνύεται ιδιαίτερα γόνιμη και δημιουργική και συμβάλλει στην παρουσίαση στο ευρύ κοινό ενός σημαντικού μέρους της νεότερης τοπικής ιστορίας και πολιτισμικής ταυτότητας».

Στη διάρκεια των εγκαινίων οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Μάτα Κορτζή και Σοφία Κίγκα θα πραγματοποιήσουν ομιλία με θέμα «Νεότερη κεραμική εισαγόμενη στην Ήπειρο». Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου και ο Διευθυντής του Μουσείου Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου Φώτης Ραπακούσης. Τα εγκαίνια θα πλαισιώσει μουσική εκδήλωση με τον Δημήτρη Υφαντή.