Διεθνές υβριδικό συνέδριο με θέμα «Η αρχαιολογία της πειρατείας στην αρχαιότητα» θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πειρατεία αποτελεί ένα πολυσύνθετο και εξαιρετικά δυναμικό φαινόμενο, με επίδραση σε πολλούς τομείς ενός πολιτισμού, όπως η πολιτική, η κοινωνική και η οικιστική οργάνωση, η οικονομία, η δημογραφία, η τέχνη, η πολεμική και η ναυτική τεχνολογία. Ως εκ τούτου, προκαλεί έκπληξη η διαπίστωση ότι σπανίζουν οι απόπειρες αρχαιολογικής διερεύνησης του φαινομένου. Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να ανατρέψει το συνέδριο μέσω της ανάπτυξης ερευνητικού διαλόγου μεταξύ μελετητών διαφορετικών χρονικών περιόδων και περιοχών εστιάζοντας στο φαινόμενο της πειρατείας και την αρχαιολογική διερεύνησή του.

Το συνέδριο επικεντρώνεται στην πειρατική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», στο Κεντρικό Κτίριο (Προπύλαια) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Διαδικτυακή μετάδοση μέσω Webex:

Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023 – πρωινές συνεδρίες: https://bit.ly/45Oothz

Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023 – απογευματινές συνεδρίες: https://bit.ly/3EW1d5z

Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2023 – πρωινές συνεδρίες: https://bit.ly/45GnArf

Πρόγραμμα, περιλήψεις και άλλες πληροφορίες: https://bit.ly/3RnO3pm