Ξεκίνησαν οι αναστηλωτικές εργασίες στο ιεροδιδασκαλείο (Μεντρεσέ) στο κυρίως κάστρο της Μυτιλήνης, έργο του 16ου αιώνα. Οι πραγματοποιούμενες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου εργασίες έχουν προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Το κτίσμα σώζεται στο σύνολό του. Είναι διώροφο κατά τα πρότυπα της Οθωμανικής περιόδου, ακέραιο, τετράγωνο με εσωτερική αυλή και χώρους περιμετρικά διατεταγμένους σε σχήμα Π.

Το ισόγειο, σύμφωνα με τις πηγές, λειτουργούσε ως δημόσιο μαγειρείο και πτωχοκομείο, το λεγόμενο ιμαρέτ, σε θολοσκεπείς χώρους που βλέπουν όλοι στην εσωτερική αυλή.

Στον δεύτερο όροφο, στη βορειοανατολική γωνία του, δεσπόζει μια τετράγωνη τρουλαία αίθουσα μεγάλου ύψους. Στο μέσον της νοτιοανατολικής πλευράς διαμορφώνεται μικρή κόγχη (μιχράμπ). Πρόκειται δηλαδή για τον χώρο προσευχής και διδασκαλίας του Μεντρεσέ. Εσωτερική στοά οδηγεί στα κελιά των σπουδαστών (σοφτάδες) και των διδασκόντων (μουλάδες).

Στα οθωμανικά ιεροδιδασκαλεία, οι μουσουλμάνοι σπουδαστές διδάσκονταν το Κοράνιο, την αραβική γλώσσα, αλλά και αστρονομία και νομική. Ενδεχομένως το κτήριο, που φέρεται να χτίστηκε από τον ονομαστό ναύαρχο του Οθωμανικού Στόλου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και ανήκε σε ίδρυμά του (βακούφι), να λειτούργησε και ως χώρος άσκησης σουφικών ταγμάτων δερβίσηδων.

Το μνημείο αποφασίστηκε να αναστηλωθεί κατά την τελευταία επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στη Μυτιλήνη, η οποία και διαπίστωσε τα σοβαρά προβλήματα που χαρακτηρίζουν την κατάσταση του μνημείου ως επισφαλή.

Ήδη, συνεργεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης ετοιμορροπιών στο μνημείο, ενώ εξωτερικά πραγματοποιούνται και ανασκαφικές εργασίες προκειμένου να διαπιστωθούν και να αποκατασταθούν τυχόν προβλήματα στη θεμελίωσή του.