Έγραψαν για Αυτήν. Μια ανθολογία για την Ελευσίνα είναι ο τίτλος της αφιερωματικής δίγλωσσης έκδοσης την οποία υλοποίησαν η «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος, σε περιορισμένα αντίτυπα, με ένθετο έγχρωμο δεκαεξασέλιδο.

Εμβληματικοί ξένοι και Έλληνες ποιητές, λογοτέχνες και άνθρωποι του θεάτρου, ιστορικοί, ρήτορες και φιλόσοφοι, επιγραμματοποιοί και κληρικοί γράφουν ανά τους αιώνες για την ιερή πόλη-παλίμψηστο, χαράσσοντας πάνω στο σώμα της διαδοχικές επιστρώσεις μνήμης. Κείμενα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας συνομιλούν με κείμενα του Σαίξπηρ, του Βολταίρου, του Γκαίτε και του Χέγκελ, αλλά και των σύγχρονων προσκυνητών· ανάμεσά τους οι Φλωμπέρ, Βιρτζίνια Γουλφ, Χάουπτμαν, και πιο κοντά μας στον 20ό αιώνα με κείμενα των Πάουντ, Σικελιανού, Αρτώ, Καμύ, Μύλλερ, Σεφέρη, Ρίτσου.

Περί τα 200 κείμενα, υπογεγραμμένα από 150 συγγραφείς, συστήνουν το διαχρονικό βλέμμα των Άλλων πάνω στην Ελευσίνα και παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά σύμφωνα με το έτος της συγγραφής τους, είτε σε πλήρη είτε σε αποσπασματική μορφή. Μια ανθολογία, αφιερωματική και συλλεκτική, ως χειρονομία αγάπης προς την πόλη της Ελευσίνας, ως συσπείρωση της καταγεγραμμένης ανθρώπινης διανόησης ανά τους αιώνες. Μια απόπειρα να αποδοθεί στην ίδια το ασύλληπτο, πάμφωτο κομμάτι μυθολογίας που της ανήκει.

Η παρουσίαση της αφιερωματικής ανθολογίας θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς) την Τετάρτη 31 Μαΐου και ώρα 19:00.

Θα προλογίσει η Καλή Κυπαρίσση, Διευθύντρια του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Νανά Σπυροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος «2023 Ελευσίς». Συνομιλητές: Δηώ Καγγελάρη (επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ), Μιχαήλ Μαρμαρινός (σκηνοθέτης, γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής «2023 Ελευσίς». Αποσπάσματα από την ανθολογία θα απαγγείλουν οι: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Μάρθα Φριντζήλα, Μενέλαος Κυπαρίσσης.

Είσοδος ελεύθερη.