Τον επαναπατρισμό από την Αυστραλία 36 κυπριακών αρχαιοτήτων που επιστράφηκαν έπειτα από ευγενική πρωτοβουλία Αυστραλών υπηκόων, οι οποίοι τις είχαν στην κατοχή τους, ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Ο επαναπατρισμός έγινε στις 20 Μαΐου 2023, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες των αρχών της Αυστραλίας, του Australian National University, του University of Sydney και των κυπριακών αρχών.

Οι εν λόγω αρχαιότητες ανήκουν σε διάφορες χρονολογικές περιόδους, από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και τη Ρωμαϊκή περίοδο, και περιλαμβάνουν λίθινα εργαλεία, πήλινα και γυάλινα αγγεία, πήλινους λύχνους, χάλκινα αντικείμενα και λίθινα γλυπτά.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, συνοδευόμενη από τον υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανώτερο Υπαστυνόμο Μιχάλη Γαβριηλίδη και τον συντηρητή δρα Ελευθέριο Χαραλάμπους, παρέλαβαν τις εν λόγω αρχαιότητες στην Καμπέρα και στο Σίδνεϊ. Εκεί, επέβλεψαν τις διαδικασίες συσκευασίας των αρχαιοτήτων τις οποίες και συνόδευσαν στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία. Οι αρχαιότητες θα συντηρηθούν και θα ψηφιοποιηθούν στη βάση δεδομένων του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Κατά την επίσκεψή της στην Αυστραλία η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Σολομίδου-Ιερωνυμίδου προσκλήθηκε να δώσει διαλέξεις πάνω σε διάφορα θέματα, όπως ο ρόλος και το έργο του Τμήματος Αρχαιοτήτων αλλά και για τα μέτρα που λαμβάνονται με σκοπό την πάταξη της σύλησης και της παράνομης διακίνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, έδωσε διαλέξεις στο Australian National University στην Καμπέρα και στο Near Eastern Archaeology Foundation στο Σίδνεϊ. Επίσης, διοργανώθηκε σεμινάριο με θέμα την παράνομη διακίνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Chau Chak Wing Museum του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ κατά το οποίο η δρ Σολομίδου-Ιερωνυμίδου και ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Μιχάλης Γαβριηλίδης συμμετείχαν με παρουσιάσεις και απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις των φοιτητών και του υπόλοιπου κοινού.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Εθνική Επιτροπή για  την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς την Ύπατη Αρμοστεία της Αυστραλίας στην Κύπρο και ιδιαίτερα την ΑΕ Ύπατη Αρμοστή Fiona McKergow και την Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Αποστολής, Πρόξενο Michelle Anderson, προς την Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία και ιδιαίτερα τον ΑΕ Ύπατο Αρμοστή Αντώνη Σαμμούτη, όπως και τον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αποστολής, Πρόξενο Σταύρο Νικολάου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται επίσης στην δρα Georgia Pike-Rowney του Australian National University (College of Arts and Social Sciences), στη δρα Melanie Pitkin, Senior Curator του Nicholson Collection του University of Sydney και στον δρα Craig Barker του University of Sydney και Διευθυντή του Paphos Theatre Archaeological Project στην Κύπρο. Η κυπριακή αποστολή εκφράζει επίσης την ιδιαίτερή της εκτίμηση στους προέδρους και εκπροσώπους των κυπριακών κοινοτήτων στη Μελβούρνη, την Καμπέρα και το Σίδνεϊ για τη βοήθειά τους και την εξαιρετική τους φιλοξενία.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ως το αρμόδιο Τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, θα συνεχίσει τις εντατικές του προσπάθειες για ενίσχυση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση του επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών στον τόπο προέλευσής τους, καταλήγει η ανακοίνωση.