Εντός του Ιουνίου ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της Οικίας Αδάμ, στην Ελευσίνα, η οποία θα λειτουργήσει ως Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας και ως χώρος συμπληρωματικών λειτουργιών του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το διατηρητέο κτήριο, ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ, βρίσκεται στη ΝΑ γωνία του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, στη συμβολή των οδών Νικολαΐδου και Περικλέους. Το κτήριο θα στεγάσει τον σταθμό πολυμέσων του ψηφιακού προγράμματος «myEleusis», καθώς και δραστηριότητες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, γενικότερου πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως προβολές, παρουσιάσεις, φωτογραφικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα. Στον ισόγειο χώρο του κτηρίου, που επικοινωνεί με τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, θα λειτουργήσει πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Το προς ολοκλήρωση έργο επισκέφθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης. Το έργο της αποκατάστασης υλοποιείται με χορηγία της Ελληνικά Πετρέλαια, θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου HELLENiQ ENERGY, ύψους 511.000 ευρώ.

Η Λίνα Μενδώνη και ο Ανδρέας Σιάμισιης ενημερώθηκαν από τη μελετήτρια Ελένη-Άννα Χλέπα για την πρόοδο των εργασιών επισκευής και αποκατάστασης του κτιρίου, στην αρχική του μορφή. Στόχος είναι η ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής του αξίας, καθώς και η διασφάλιση της λειτουργικότητάς του βάσει των σύγχρονων αναγκών, ώστε να αναβαθμίσει την εμπειρία της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Η διώροφη «Οικία Αδάμ», συνολικής έκτασης 160 τ.μ. χρονολογείται από το 1927. Παρέμεινε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Αδάμ μέχρι τον Νοέμβριο του 1979, όταν ξεκίνησε διαδικασία κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του ακινήτου από το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία ολοκληρώθηκε το 1994 με το κτήριο να περιέρχεται στο Δημόσιο. Ήδη το 1990, η «Οικία Αδάμ» χαρακτηρίστηκε ως αξιόλογο κτήριο του μεσοπολέμου με νεοκλασικά στοιχεία και κηρύχτηκε διατηρητέα με ειδικούς όρους, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσοαστικής μονοκατοικίας με επιρροές από τον όψιμο κλασικισμό.

Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί περίπου το 87% των εργασιών αποκατάστασης. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί ως τον προσεχή Ιούνιο, με τη διατήρηση των αρχιτεκτονικών στοιχείων του. Πέραν της επισκευής των φθορών, πραγματοποιείται ενίσχυση της υφιστάμενης κατασκευής, ώστε το κτήριο να ανταποκρίνεται στο επίπεδο ασφαλείας των σύγχρονων κανονισμών, με δεδομένη και την αλλαγή χρήσης, από οικία σε χώρο πολιτισμού.

Η αποκατάσταση του κτηρίου πραγματοποιήθηκε βάσει των τοπογραφικών, στατικών και αρχιτεκτονικών μελετών που ολοκλήρωσαν ανάδοχοι μελετητές, χρηματοδότησε η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια και ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.