Η αναβαθμισμένη ταυτότητα της Τήνου ως τόπου άμεσα συνυφασμένου με τη μαρμαροτεχνία και την αποκατάσταση των μνημείων, διατηρώντας και διασώζοντας τον πολυτιμότερο πόρο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, παρουσιάστηκε στην τοπική κοινωνία της Τήνου, σε ειδική εκδήλωση παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη. Οι ολοκληρωμένες μελέτες αρχιτεκτονικής αποκατάστασης που παρουσιάστηκαν αφορούν στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, καθώς και στη συντήρηση-εκθεσιακή αναβάθμιση του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα γλύπτη. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 13.500.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2025, συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών αλλά και στην προστασία της τηνιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Οι νέες εγκαταστάσεις θα δώσουν νέα, σύγχρονη, δυναμική στη Σχολή, με διεθνή απήχηση, προσφέροντας καταλυτικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών, εξασφαλίζοντας το μέλλον τους. Παράλληλα, με την αποκατάσταση της οικίας Γιαννούλη Χαλεπά  σε  πρότυπο μουσειακό χώρο, τιμούμε έναν Έλληνα, στον οποίον οφείλουμε πολλά για την ποιότητα της γλυπτικής του. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, υπό άλλες συνθήκες, θα έχαιρε διεθνώς της αναγνώρισης του Ροντέν. Η αποκατάσταση του επισκέψιμου μουσειακού χώρου της Οικίας Χαλεπά, στον Πύργο, θα αναδείξει το έργο του σπουδαίου Τηνίου γλύπτη, σε μια νέα, διαφορετική εκθεσιακή προσέγγιση των εκθεμάτων, γλυπτών, σχεδίων, προσωπικών αντικειμένων του, δίνοντας έμφαση στην ξεχωριστή του συμβολή και επίδρασή του, στην τέχνη του μαρμάρου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σχολή Μαρμαροτεχνίας

Το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου λειτουργεί και εδρεύει στον ανακηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό του Πύργου από το 1955. Στεγάζεται στους χώρους του παλαιού διδακτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων, που έχει ανεγερθεί το 1832 και ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια. Καταρτίζει μαρμαροτεχνίτες που απασχολούνται σε εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης. Σήμερα η Σχολή εξυπηρετείται από δύο κτήρια. Με την αναβάθμισή της, η Σχολή θα διαθέτει δύο νέα κτήρια συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ. που θα στεγάζουν εργαστήρια μεγάλων μαρμάρινων όγκων, εκμαγεύσεων, γλυπτικής, ζωγραφικής, αρχιτεκτονικού σχεδίου, βιβλιοθήκη, γραφεία διοίκησης. Βάσει της μελέτης, το νέο κτηριακό συγκρότημα της Σχολής προορίζεται να συνδυάζει εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα, να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τέχνης και της εξελισσόμενης τεχνολογίας, να αξιοποιεί την αναγνωρισμένη άυλη κληρονομιά και δυναμική της Σχολής, να προωθεί την εξωστρέφεια. Ο σχεδιασμός ακολουθεί τις αρχές της διατήρησης της μνήμης και της εξέλιξης της Σχολής, της διάκρισης του εντός και του εκτός ορίου οικισμού τμήματος του ακινήτου, του περιορισμού του αποτυπώματος των νέων μεγάλων κτηριακών όγκων, της ένταξης στο υπάρχον αγροτικό τοπίο που χαρακτηρίζει την Τήνο. Στο έργο εντάσσεται, επίσης, η προμήθεια εργαλείων, εξοπλισμού και υλικών για τα νέα κτήρια και εργαστήρια του ΠΕΣΚΤΠΤ, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά

Οι εργασίες αφορούν στην αποκατάσταση της οικίας στην οποία έζησε ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς και στη διαμόρφωσή της σε μουσειακό χώρο, με φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Η οικία, ιδιοκτησίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανόρμου, έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι εργασίες αφορούν στην αποκατάσταση, συντήρηση και διαρρύθμισή της ως μουσειακού χώρου και στην ανάδειξη της αυθεντικότητας και της ιστορικότητάς της μέσα από τν σωστή προβολή των εκθεμάτων και του κινητού εξοπλισμού της, ενώ προβλέπεται να είναι προσβάσιμη σε ΑμεΑ.