Οι φοιτητές του τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας με θέμα «Αισθητική: Εκφάνσεις και αντικατοπτρισμοί μέσα στον χρόνο», που θα διεξαχθεί στις 13-15 Οκτωβρίου 2023 στο αμφιθέατρο ΙΙΙ του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.ΔΕ.Α).

Σκοπός του συνεδρίου είναι να βιώσει ο προπτυχιακός φοιτητής την εμπειρία της συμμετοχής σε συνέδριο, καθώς και να έρθει σε δημιουργικό διάλογο με την αρχαιολογική έρευνα παρουσιάζοντας ένα συγκεκριμένο θέμα.

Θεματολογία

Η αισθητική είναι μια εμπειρία, όπως λεξιλογικά μαρτυρά, βιωμένη με τις αισθήσεις και η αναζήτησή της αποτελούσε και αποτελεί την ανάγκη πλήρωσης αυτών των αισθήσεων. Η περί το κάλλος συζήτηση μπορεί να ξεκίνησε μόλις στην κλασική αρχαιότητα, αλλά η αναζήτηση της αισθητικής απόλαυσης εντοπίζεται ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Ο άνθρωπος από πολύ νωρίς ενδιαφέρθηκε για το ωραίο. Κόσμησε τον εαυτό του με κάθε λογής κοσμήματα και το τοπίο γύρω του με αρχιτεκτονήματα. Δημιούργησε έργα τέχνης και ιδεαλιστικές απεικονίσεις ανθρώπων. Επέβαλε ο ίδιος αισθητικά πρότυπα και προσπάθησε να ανταποκριθεί σε αυτά. Μέσα από την επιστήμη της αρχαιολογίας μας δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πορεία της αισθητικής στο βάθος του χρόνου. Τα κατάλοιπα γίνονται μάρτυρες ενός διαφορετικού τρόπου αντίληψης του κόσμου. Η αισθητική είναι, και στο παρόν συνέδριο εξετάζεται ως παράγωγο της κοινωνίας που εκφράζει, ως δημιούργημα και δείκτης πολιτισμού.

Έχοντας τα παραπάνω ως αρχή, η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει τις εξής, μη δεσμευτικές, υποκατηγορίες: Πρότυπα ομορφιάς / Αντικείμενα καλλωπισμού – καλλυντικές ουσίες / Ενδυμασία και κοσμήματα / Καλλωπισμός και υγεία / Δερματοστιξία / Αισθητική και λειτουργικότητα / Εσωτερικός χώρος και διακόσμηση.

Συμμετοχή

Δικαίωμα συμμετοχής στο συνέδριο έχουν όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές αρχαιογνωστικών σχολών, καθώς και οι απόφοιτοι των σχολών αυτών, που την περίοδο υποβολής των αιτήσεων δεν έχουν εγγραφεί σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Επιπλέον, το συνέδριο είναι ανοιχτό και σε προπτυχιακούς φοιτητές άλλων ειδικοτήτων των ανθρωπιστικών επιστημών, εφόσον το θέμα τους έχει αρχαιολογικό χαρακτήρα.

Τρόποι συμμετοχής:

• Προφορική ανακοίνωση

• Επιτοίχια ανακοίνωση (poster)

Οι ανακοινώσεις μπορούν να είναι τόσο ατομικές, όσο και ομαδικές (έως 4 άτομα ανά ομάδα).

Δήλωση συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής που βρίσκεται εδώ. Περαιτέρω οδηγίες και πληροφορίες θα αναρτηθούν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συνεδρίου.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής: 31 Μαΐου 2023.

Επιστημονική επιτροπή: Σουλτάνα Μαρία Βαλαμώτη (Καθηγήτρια Προϊστορικής αρχαιολογίας), Ιλιάνα Ζάρρα (Καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης), Αθανασία Κυριάκου (Επίκουρη καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας), Παγώνα Παπαδοπούλου (Επίκουρη καθηγήτρια βυζαντινής αρχαιολογίας).

Οργανωτική επιτροπή: Παρασκευή Γαβρά, Κατερίνα Γούναρη, Παρθένα Θεοδοσιάδου, Αγγελική Ζωή Κοτζαμπουρούνη, Άρτεμις Κουτσογεωργοπούλου, Γλυκερία Ηλιάνα Λέφα, Κατερίνα Υβόννη Μαρκοπούλου, Κατερίνα Ρέμμα, Αλεξάνδρα Ρίγου, Χριστίνα Τορουνίδη, Άρης Τσανακτσίδης, Χαντζαρίδου Πελαγία.

Πληροφορίες

Facebook: 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών/τριών Αρχαιολογίας

Instagram: 11op.s.f.a.

E-mail: 11o.psfarch@gmail.com