Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ανακοίνωσε ότι, στις 26 Απριλίου 2023, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο επαναπατρισμός από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πέραν των 80 κυπριακών αρχαιοτήτων που χρονολογούνται σε διάφορες περιόδους της κυπριακής ιστορίας, από περίπου το 2000 π.Χ. μέχρι και τον 18ο αι. μ.Χ. Οι αρχαιότητες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, πήλινα και γυάλινα αγγεία, λίθινα γλυπτά, αρχαία νομίσματα και ένα σπάραγμα τοιχογραφίας. Όλες οι αρχαιότητες είχαν παραδοθεί στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ ή από ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, στις 20 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Μάριου Λυσιώτη, της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, δρος Μαρίνας Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, της Εφόρου Αρχαιοτήτων Ευτυχίας Ζαχαρίου, του Υπεύθυνου του Γραφείου Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανώτερου Υπαστυνόμου Μιχάλη Γαβριηλίδη, του Αναπληρωτή Βοηθού Διευθυντή Διεθνών Επιχειρήσεων της HSI (Homeland Security Investigations), Ricardo Mayoral και εκπροσώπων του FBI (Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών), του CBP (Τμήμα Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων) και του State Department των ΗΠΑ. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι του Centre for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Harvard και του Dumbarton Oaks.  Τις διαδικασίες συσκευασίας και μεταφοράς των αρχαιοτήτων επέβλεψε ο συντηρητής του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Ελευθέριος Χαραλάμπους. Στις 26 Απριλίου 2023 οι αρχαιότητες κατέφθασαν στο Κυπριακό Μουσείο όπου αποσυσκευάστηκαν υπό την επίβλεψη της συντηρήτριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων Ελένης Λοϊζίδου. Οι αρχαιότητες στη συνέχεια θα συντηρηθούν και θα ψηφιοποιηθούν στη βάση δεδομένων του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τις Aρχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και ιδιαίτερα το HSI, το FBΙ, το CBP και το State Department, για την εξαιρετική τους συνεργασία και τις πολύτιμές τους προσπάθειες για την πάταξη της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Προς την κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερα θετική θεωρείται η συμβολή της σχετικής Συμφωνίας μεταξύ Κύπρου-ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή περιοριστικών μέτρων όσον αφορά στην εισαγωγή πολιτιστικών αντικειμένων (Agreement concerning the Imposition of Import Restrictions on Pre-Classical and Classical Archaeological Objects and Byzantine and Post-Byzantine Period Ecclesiastical and Ritual Ethnological Materials).

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Εθνική Επιτροπή για Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς επιθυμούν να ευχαριστήσουν θερμά τους πολίτες των ΗΠΑ που οικειοθελώς παρέδωσαν στις αρμόδιες αρχές τις κυπριακές αρχαιότητες που είχαν στην κατοχή τους, για να επιστραφούν στον τόπο προέλευσής τους, καταλήγει η ανακοίνωση.