Το έργο ανάδειξης του Κάστρου Ακροκορίνθου με νέο φωτισμό προχωρεί μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την ωρίμανση των αναγκαίων μελετών, η οποία υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη: «Στο πλαίσιο της εξαιρετικής και αποδοτικής συνεργασίας μας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προχωρούμε στις απαραίτητες ενέργειες για τον φωτισμό του Κάστρου Ακροκορίνθου, ο οποίος θα συμπληρώσει το έργο διαμορφώσεων, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Στόχος αυτής της συνολικής παρέμβασης είναι να προστατέψουμε και να αναδείξουμε αυτό το σημαντικό μνημείο, αλλά παράλληλα, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση της επισκεψιμότητάς του και την ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή. Ο παλαιότερος φωτισμός του Κάστρου καταστράφηκε από ανθρώπινη, δυστυχώς, παρέμβαση. Όμως μνημεία δεσπόζοντα πρέπει να φωτίζονται –με απόλυτο σεβασμό στην βιοποικιλότητα της περιοχής– καθώς έτσι δημιουργούν ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό περιβάλλον και τις βραδινές ώρες. Μετά τη Μονεμβασιά ο φωτισμός της οποίας προχωρεί πάλι μέσω Προγραμματικής μας Σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σειρά πήρε το Κάστρο Ακροκορίνθου. Ακολουθούν και άλλα».

Η Προγραμματική Σύμβαση για την ανάδειξη και προβολή του Κάστρου Ακροκορίνθου, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ, η οποία προβλέπει διαμορφώσεις για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ολοκλήρωση των διαδρομών περιήγησης, αντιμετώπιση προβλημάτων από την πτώση βράχων, παρεμβάσεις στερέωσης, αξιοποίηση χώρων του Κάστρου και δημιουργία ψηφιακής περιήγησης είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2021 από τη Λίνα Μενδώνη και τον Παναγιώτη Νίκα. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο φωτισμού του κάστρου Μονεμβασίας, με προϋπολογισμό περίπου 1.000.000 ευρώ.