Το τεύχος 138 (Απρίλιος 2022), του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες» είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες του site σε μορφή PDF, στην κατηγορία «Αρχείο Τευχών» του ιστοτόπου (πατήστε εδώ).

Το τεύχος είναι αφιερωμένο στο έργο της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και ανοίγει με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό ο Διευθυντής της Σχολής Sylvian Fachard.

Στην ενότητα «Ελλάδα εκτός Ελλάδος», η Béatrice Blandin (Δρ Αρχαιολόγος, Επιμελήτρια Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης) και ο Pierre Ducrey (Πρώην Διευθυντής της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, 1982–2006) κάνουν μια αναδρομή στις σχέσεις Ελβετίας και Ελλάδας και παρουσιάζουν τις ελληνικές αρχαιότητες στις συλλογές του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης, καθώς και την έκθεση «Γενεύη και Ελλάδα. Μια φιλία στην υπηρεσία της Ανεξαρτησίας», που διοργανώθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Το Αφιέρωμα στην Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα περιλαμβάνει άρθρα που υπογράφουν οι: Sylvie Müller Celka, Tobias Krapf και Μatthieu Ghilardi, Αλεξάνδρα Δάφνη Βλαντή, Tamara Saggini, Pauline Maillard, Χάρης Γιαννουλόπουλος και Γαλάτεια Κονσουλίδη, Delphine Ackermann, Μαρία Χιδίρογλου, Karl Reber, Aγγελική Γ. Σίμωσι, Chloé Chezeaux και Jérôme André.

Στην ύλη του τεύχους 138 περιλαμβάνονται επίσης τα άρθρα «Παιδικό Παιχνίδι: H περίπτωση των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας» από τη Σοφία Σκλείδα και «Καλαμάτα, 14 Σεπτεμβρίου 1685» από τη Βιργινία Αλμπάνη.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με τον αρχαιολογικό-περιηγητικό οδηγό στην Ερέτρια και την Αμάρυνθο που υπογράφουν οι Αγγελική Γ. Σίμωσι, Sylvian Fachard, Όλγα Κυριαζή, Tobias Krapf, Tamara Saggini, Thierry Theurillat, Samuel Verdan και Jérôme André.