Την Τρίτη 9 Μαρτίου έφυγε από τη ζωή η Επίτιμη Έφορος των Αρχαιοτήτων Καίτη Δημακοπούλου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Καίτη Δημακοπούλου σπούδασε αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ, από το οποίο πήρε και το διδακτορικό της δίπλωμα, ενώ πραγματοποίησε και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπό την εποπτεία του αείμνηστου H. Catling. Ως μέλος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπηρέτησε άξια και ακάματα σε θέσεις ευθύνης στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Λακωνίας-Αρκαδίας, Βοιωτίας και Αργολίδας-Κορινθίας, όπου πραγματοποίησε ανασκαφές σε πολλές σημαντικές θέσεις (Σπάρτη, Θήβα, Κόκλα, Άργος κ.ά.), τις οποίες αμέσως δημοσίευε. Η θητεία της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως Εφόρου της Προϊστορικής Συλλογής και ως Διευθύντριας του Μουσείου σημαδεύτηκε από τη διοργάνωση επιτυχημένων περιοδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και από σημαντικές εργασίες για την αναδιοργάνωση και την επανέκθεση της προϊστορικής συλλογής.

Από το 1983 έως το 2009 ήταν διευθύντρια των συστηματικών ελληνοσουηδικών ανασκαφών στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας, στην έρευνα, τη μελέτη και την ανάδειξη της οποίας αφιέρωσε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της.

Το ερευνητικό της πεδίο επικεντρώθηκε στην προϊστορία του αιγαιακού χώρου και κυρίως στη μυκηναϊκή αρχαιολογία, με καίρια συμβολή που αναγνωρίστηκε διεθνώς. Το εκτεταμένο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει βιβλία και πολυάριθμα άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Καίτη Δημακοπούλου ανήκε στη γενιά εκείνη των αρχαιολόγων που υπηρέτησαν με όραμα, δίδαξαν τους νεότερους και άφησαν το στίγμα τους. Συλλυπητήρια στους οικείους της και στην ομάδα της αγαπημένης της Μιδέας, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 12:30 στο νεκροταφείο του Βύρωνα.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε για την απώλεια της αρχαιολόγου Καίτης Δημακοπούλου: «Η επιστημονική κοινότητα και η Αρχαιολογική Υπηρεσία θρηνούν την απώλεια μιας σπουδαίας επιστήμονος, μιας διεθνώς αναγνωρισμένης αρχαιολόγου, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στο αρχαιολογικό έργο. Η Καίτη Δημακοπούλου εργάστηκε άοκνα για την ανάδειξη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, με τις έρευνές της στη Βοιωτία, τη Λακωνία, την Αρκαδία, την Κορινθία και την Αργολίδα. Έχοντας πραγματοποιήσει σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Οξφόρδη, ανέλαβε θέσεις ευθύνης, τις οποίες υπηρέτησε με ιδιαίτερη αφοσίωση, συνέπεια και ξεχωριστό ήθος. Μεταξύ των πολλών ανασκαφών, τις οποίες διενήργησε, η Καίτη Δημακοπούλου επένδυσε εμπειρία και κόπο στη συστηματική ανασκαφική έρευνα –σε συνεργασία με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο– στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας στην Αργολίδα, την οποία διηύθυνε με τη βαθιά γνώση, που τη διέκρινε, και τον επιστημονικό τρόπο, που τη χαρακτήριζε.

»Το Υπουργείο Πολιτισμού της οφείλει πολλά για το έργο της ως Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Για το έργο της επανέκθεσης της πολύτιμης προϊστορικής συλλογής του, αλλά και για την εξωστρέφεια, την οποία ενίσχυσε με τη διοργάνωση σημαντικών περιοδικών εκθέσεων.

»Αποχαιρετούμε την Καίτη Δημακοπούλου με ιδιαίτερο σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση στο σπουδαίο έργο και στην επιστημονική της παρακαταθήκη» καταλήγει το μήνυμα της Λ. Μενδώνη.