Τη διοργάνωση του 8ου Συμποσίου Αρχαιομετρίας ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας (ΕΑΕ). Οι εργασίες του Συμποσίου θα λάβουν χώρα την 3η εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2023 στην Αθήνα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Tο προσεχές Συμπόσιο αποτελεί συνέχεια των επτά προηγούμενων αντίστοιχων διοργανώσεων που έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία η ΕΑΕ στο παρελθόν και αναμένεται να αποτελέσει πρόσφορο πεδίο επιστημονικής αναζήτησης, διάχυσης νέας γνώσης, επιμόρφωσης και διαλόγου μεταξύ ειδικών σε πολλά επιμέρους επιστημονικά πεδία.

Τίτλος και θεματικές ενότητες

Το 8ο Συμπόσιο Αρχαιομετρίας της ΕΑΕ με τίτλο «Αρχαιομετρία πέρα από την ανάλυση: Ερμηνευτικές Προσεγγίσεις» και επίκεντρο την πολιτιστική κληρονομιά του ελλαδικού χώρου, των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου, στοχεύει να αναδείξει τα αποτελέσματα των τρεχουσών ερευνών και να αποτελέσει έναυσμα για την αποτίμηση μεθοδολογιών, πρακτικών και εμπειριών, στην επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων και στην αναζήτηση μελλοντικών προοπτικών και τάσεων.

Στις θεματικές ενότητες του 8ου Συμποσίου της ΕΑΕ θα εξεταστούν ζητήματα:

α) απόλυτων χρονολογήσεων και παλαιοπεριβάλλοντος.

β) γεωφυσικών διασκοπήσεων και γεωαρχαιολογίας.

γ) ανόργανων υλικών (κεραμικά, μέταλλα, υαλώδεις ύλες),

δ) λίθων, κονιαμάτων και χρωστικών,

ε) βιοαρχαιολογίας και οργανικών καταλοίπων,

στ) επιστήμης της συντήρησης,

ζ) ψηφιακών μεθόδων στην πολιτιστική κληρονομιά,

η) ιστορίας της Αρχαιομετρίας.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου εισάγονται στα Συμπόσια Αρχαιομετρίας της ΕΑΕ τα ακόλουθα:

1. Βραβείο Νέου/ας Ερευνητή/τριας «Μυρτώ Γεωργακοπούλου», στη μνήμη της αγαπημένης φίλης και συναδέλφου που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή.

2. Ειδική θεματική συνεδρία για νέους ερευνητές (μεταπτυχιακούς φοιτητές α’ και β΄ κύκλου σπουδών και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, έως 3 χρόνια από τη λήψη του διδακτορικού τίτλου).

Γλώσσες του συμποσίου

Επίσημες γλώσσες παρουσίασης των εργασιών θα είναι η Ελληνική και η Αγγλική. Δεν προβλέπεται να υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων. Ωστόσο, όσοι προτίθενται να παρουσιάσουν τις εργασίες τους στην ελληνική γλώσσα παρακαλούνται να μεριμνήσουν για τη δίγλωσση παρουσίαση του εποπτικού υλικού τους για τη διευκόλυνση των μη ελληνόφωνων συνέδρων.

Σημαντικές ημερομηνίες και εγγραφή

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023: Καταληκτική ημερομηνία υποβολής τίτλου και περιλήψεων εργασιών (250-400 λέξεις).

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023: Ενημέρωση συμμετεχόντων για έγκριση παρουσίασης της εργασίας.

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023: Έγκαιρη εγγραφή: 120 € / Φοιτητές: 80 €.

Μετά την 31η Ιουλίου το κόστος εγγραφής διαμορφώνεται σε 150 € και 100 € αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η καταβολή μίας εγγραφής ανά εργασία πριν από την 31η Αυγούστου 2023. Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής, η εργασία δεν θα περιληφθεί στο Πρόγραμμα του Συμποσίου.

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023: Ανακοίνωση επιστημονικού προγράμματος.

Τρίτη εβδομάδα Οκτωβρίου 2023: Έναρξη εργασιών Συμποσίου.

Μέθοδοι Πληρωμής:

α) Τραπεζική κατάθεση: οι πληρωμές κατατίθενται στην Τράπεζα Πειραιώς.

Όνομα Δικαιούχου: Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία, IBAN GR36 0171 8560 0068 5614 5565 719, SWIFT-BIC: PIRBGRAA.

Ο καταθέτης βαρύνεται με τα έξοδα της τράπεζάς του. Η αναγραφή αιτιολογίας είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ και πρέπει να περιλαμβάνει με κεφαλαία γράμματα το ονοματεπώνυμο του καταθέτη και την ένδειξη ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΑΕ.

β) Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου.

Είναι δυνατή η πληρωμή της εγγραφής στη διάρκεια του Συμποσίου. Σε αυτή την περίπτωση, η πληρωμή γίνεται τοις μετρητοίς.

Περισσότερες σχετικές πληροφορίες (επιστημονική επιτροπή, οδηγίες υποβολής περίληψης, οδηγίες ταξιδιού και διαμονής, οφέλη εγγραφής, δείπνο Συμποσίου, παράλληλες δραστηριότητες) θα ανακοινωθούν στη 2η Εγκύκλιο, καθώς και στην επικείμενη νέα ιστοσελίδα της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας.

Πρακτικά

Η έκδοση των Πρακτικών του 7ου Συμποσίου της ΕΑΕ έχει ολοκληρωθεί και επίκειται η δημοσίευσή της στο προσεχές διάστημα.

Τα Πρακτικά του 8ου Συμποσίου θα δημοσιευθούν ως ειδικό τεύχος σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κρίση (peer review).