Τόνια Κιουσοπούλου / Βίκυ Φωσκόλου (επιστ. επιμ.), Grata Dona. Μελέτες προς τιμήν της Όλγας Γκράτζιου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2023, 688 σελ. ISBN: 978-960-524-910-6

Ο τόμος περιλαμβάνει μια συλλογή είκοσι δύο μελετών αφιερωμένων στην ομότιμη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Όλγα Γκράτζιου. Οι συγγραφείς, μαθητές/μαθήτριες και συνάδελφοι της τιμώμενης, αναλόγως προς την ειδικότητα του καθενός και της καθεμιάς, καταθέτουν τη συμβολή τους αναγνωρίζοντας την πολύπλευρη ακαδημαϊκή και διδακτική σταδιοδρομία της, αλλά και ως «δώρο ευγνωμοσύνης» για την κοινή τους πορεία στο Τμήμα Ιστο­ρίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι μελέτες καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό, θεματικό και γεωγραφικό πλαίσιο. Εκτείνονται από τον 4ο έως τον 20ό αιώνα και από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την Καππαδοκία. Ως προς τη θεματολογία τους οι περισσότερες συμβολές εστιάζουν σε θέματα αρχαιολογίας και τέχνης της βενετικής Κρήτης, σταθερό αντικείμενο ενδιαφέροντος για την Όλγα Γκράτζιου επί πολλά χρόνια μέχρι σήμερα. Άλλα άρθρα αφορούν την ιστορία της τέχνης από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο έως τη νεότερη εποχή, ενώ ορισμένα καταγίνονται με ιστοριογραφικά ζητήματα, τα οποία επίσης απασχόλησαν την Γκράτζιου κατά τη μακρά ερευνητική της διαδρομή. Τέλος, στις υπόλοιπες μελέ­τες του τόμου εξετάζονται θέματα βυζαντινής γλυπτικής και αρχιτεκτονικής, ζητήματα εικονογραφίας και χορηγίας της μεσαιωνικής καλλιτεχνικής παραγωγής, όπως επίσης όψεις της κοινωνικής ιστορίας των Κυκλάδων.

Εξώφυλλο: Α.Βλ. Λεβίδης, λεπτομέρεια σε φυσικό μέγεθος από σχέδιο με μελάνι σέπια σε χαρτί 70×100 εκ.