Ημερολόγιο 2023 – Φωτογραφίζοντας αρχαιότητες κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα 2022, 156 σελ.

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΙΕΕΕ-ΕΙΜ) επέλεξε για το Ημερολόγιο του 2023, έτους μνήμης και περισυλλογής όπως και το προηγούμενο, την παρουσίαση σπάνιων φωτογραφιών αρχαιολογικών χώρων, ευρημάτων και μνημείων της Μικράς Ασίας, που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας από τη νεοϊδρυθείσα Φωτογραφική Υπηρεσία της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

Σκοπός της Υπηρεσίας ήταν να απαθανατίσει σκηνές από τις πολεμικές επιχειρήσεις, από την καθημερινότητα και τις συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτών, καθώς και τοπία και αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να συγκεντρωθεί ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό που θα κάλυπτε κάθε πτυχή της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Ορισμένες εξ αυτών, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τις 6.000, εκτέθηκαν στην Α’ Πολεμική Έκθεση της Στρατιάς Μικράς Ασίας που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο τον Ιούνιο του 1922.

Οι φωτογραφίες του Ημερολογίου αποτέλεσαν το Αρχαιολογικό Τμήμα στην εν λόγω έκθεση και στη συνέχεια δωρήθηκαν στην ΙΕΕΕ από το Υπουργείο Εξωτερικών. Αποτελούν μάλιστα μοναδικά τεκμήρια, δεδομένου ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία που απεικονίζουν έχουν υποστεί αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων, ενώ τα ευρήματα φυλάσσονται σε διάφορα μουσεία.

Το Ημερολόγιο διατίθεται από το Πωλητήριο του ΕΙΜ και από το ηλεκτρονικό του κατάστημα: https://nhmuseum-shop.gr/epoxiaka-eidi/hmerologio2023-detail

Συντελεστές και στοιχεία της έκδοσης

Πρόλογος: Θεμιστοκλής Π. Κοντογούρης

Κείμενα-Επιμέλεια: Δήμητρα Κουκίου

Συνεργασία: Dr Martin Kreeb, Ανδρονίκη Μαρκασιώτη, Μπέτυ Χωριανοπούλου.

Εισαγωγή: Θεμιστοκλής Κοντογούρης

Επεξεργασία φωτογραφιών, σχεδιασμός, στοιχειοθεσία, σελιδοποίηση: Μάρκος Κουτσουλάφτης