Το Άρμα του Απόλλωνα σηκώθηκε από τη βάση του, στην Κρήνη του θεού, στους μεγαλοπρεπείς κήπους του Ανακτόρου των Βερσαλλιών, προκειμένου να μεταφερθεί για συντήρηση, που θα διαρκέσει 18 μήνες.

Είναι η πρώτη φορά που το εμβληματικό, επίχρυσο γλυπτό του Ζαν-Μπατίστ Τυμπί απομακρύνεται από την Κρήνη του Απόλλωνα, όπου τοποθετήθηκε το 1761, κατά τη βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ’, του επονομαζόμενου «Βασιλιά Ήλιου». Μέχρι σήμερα, η συντήρηση περιοριζόταν μόνο στην επιφάνειά του.

«Ο Απόλλωνας υποφέρει από τον χρόνο», είπε ο Ζακ Μουλέν, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας των Βερσαλλιών, στο πρακτορείο Reuters. Η μεταλλική δομή που στήριζε επί τρεις αιώνες την Κρήνη –η οποία αποτελείται από 13 αγάλματα και ζυγίζει 30 τόνους– σκούριασε και λύγισε, γι’ αυτό χρειάζεται κατεπειγόντως επιδιόρθωση, εξήγησε ο Μουλέν.

«Από κοντά, μπορεί κανείς να δει καθαρά τη ζημιά στα γλυπτά», σημείωσε εξάλλου η Κατρίν Πεγκάρ, η πρόεδρος του Ανακτόρου των Βερσαλλιών, υπενθυμίζοντας ότι η συντήρηση είχε θεωρηθεί «επείγουσα» και πριν από μια δεκαετία.

Τα 13 αγάλματα θα διαχωριστούν, θα αποκατασταθούν και θα περάσουν και πάλι από τη διαδικασία της επιχρύσωσης, ενώ η πέτρινη βάση θα ενισχυθεί.

«Όπως ξέρετε, ετοιμαζόμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Και με τα ιππικά αγωνίσματα να φιλοξενούνται εδώ, θα έχουμε το χρυσό, εντυπωσιακό Άρμα του Απόλλωνα ως φόντο», πρόσθεσε η Πεγκάρ.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό, πατήστε εδώ.