Κύκλο διαλέξεων με στόχο την παρουσίαση βασικών όψεων της ιστορίας της αλιείας στην Ελλάδα από το 1830 έως το 1910 διοργανώνει το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Αν και ο ελληνικός χώρος περιβρέχεται από θάλασσα, η ιστορία της αλιείας δεν αποτέλεσε αντικείμενο συστηματικής μελέτης από τις ανθρωπιστικές σπουδές και παραμένει, εν πολλοίς, ένα άγνωστο κεφάλαιο μέχρι σήμερα.

Σε έναν κύκλο τριών διαλέξεων, ο Νίκος Αλεβυζάκης, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα αναλύσει το θέμα ξεκινώντας από τα αλιευτικά σκάφη και το αλιευτικό δυναμικό, θα προχωρήσει στην ανάδειξη της σχέσης της αλιείας με την εμπορική ναυτιλία, τη σπογγαλιεία και την ιχθυοτροφία, ενώ θα παρουσιαστεί και ο διάλογος της χώρας μας με τον ευρωπαϊκό επιστημονικό χώρο στα σχετικά θέματα. Σχολιασμός των θεμάτων θα γίνει από την Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών – ΙΤΕ, και τον Δημήτρη Δημητρόπουλο, Ιστορικό, Διευθυντή Ερευνών του τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς – 5΄ από τον σταθμό μετρό «Δημοτικό Θέατρο»), ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει και διαδικτυακά.

Πρόγραμμα

—Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, ώρα 18.30–20.00: «Το αλιευτικό σκάφος ως παραγωγικό μέσο αλλά και ως στοιχείο διερεύνησης τής ελληνικής αλιείας».

—Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023, ώρα 18.30–20.00: «Διερευνώντας το επάγγελμα του αλιέα τον 19ο αιώνα».

—Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 18.30–20.00: «Η μελέτη “La pêche en Grèce” του 1883: ο Νικόλαος Αποστολίδης και το διεθνές περιβάλλον».

Είσοδος ελεύθερη.

Δήλωση συμμετοχής για διά ζώσης παρακολούθηση εδώ.

Δήλωση συμμετοχής για διαδικτυακή παρακολούθηση εδώ.

Πληροφορίες: Γραμματεία Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, τηλ.: 216 9003728, email: info@laskaridisfoundation.org