Αρχαιολογική ανακάλυψη ανυπολόγιστης αξίας πραγματοποιήθηκε στην Τοσκάνη της κεντρικής Ιταλίας. Πρόκειται για 24 μπρούντζινα ρωμαϊκά και ετρουσκικά αγάλματα, χιλιάδες χρυσά νομίσματα, επιγραφές και αναθηματικά αντικείμενα. Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Σαν Κασιάνο Ντέι Μπάνι. Πέντε από τα 24 αγάλματα, έχουν ύψος περίπου ενός μέτρου και έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση.

«Πρόκειται για μια ανακάλυψη ιστορικής σημασίας», δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa o αρχαιολόγος Ιάκομπο Ταμπόλι, ο οποίος είναι υπεύθυνος του προγράμματος ανασκαφών και καθηγητής του πανεπιστημίου της Σιένα. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων 50 χρόνων, από τότε που εντοπίστηκαν στο Ιόνιο τα ελληνικά αγάλματα των Πολεμιστών του Ριάτσε. «Η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας περιέχει μοναδικούς και πολυτιμότατους θησαυρούς», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο.

Τα αγάλματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρονολογούνται από τον 2ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 1ο αι. μ.Χ. Ήταν τοποθετημένα σε ιερό χώρο λατρείας με ζεστά, κοχλάζοντα νερά, ο οποίος παρέμεινε ανοικτός μέχρι και τον 5ο αι. μ.Χ.

Όλα τα ευρήματα είναι πολύ πιθανό να κατασκευάστηκαν στην περιοχή της Τοσκάνης. Ήταν «παραγγελίες» εύπορων οικογενειών, οι οποίες ανήκαν στην ετρουσκική και στη συνέχεια στη ρωμαϊκή κοινωνία. Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι υπογραμμίζουν μάλιστα ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, οι δύο αυτοί πολιτισμοί κατάφεραν να συνυπάρξουν ειρηνικά για πολλούς αιώνες και η γλώσσα των Ετρούσκων να «επιβιώσει» για μεγαλύτερο διάστημα, απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της Ιταλίας.

Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει το σημαντικό έργο της συντήρησης του συνόλου των ευρημάτων, με τη συνεργασία ιταλικών και ξένων πανεπιστημίων και την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού της Ρώμης.