Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αναστηλώσεις που γίνονται περιμετρικά του κάστρου της Αστυπάλαιας, που αποτελεί σήμα-κατατεθέν για το ακριτικό νησί.

Είναι πράγματι σωτήριες οι αναστηλώσεις αυτές επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας, αφού ήδη σε κάποια σημεία υπήρξαν κατολισθήσεις με ευνόητους κινδύνους για σοβαρά ατυχήματα.

«Οι εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2019, αξιολογούνται απολύτως θετικά από τα κλιμάκια της αρχαιολογικής υπηρεσίας που επισκέπτονται το νησί» τονίζει ο κ. Κομηνέας αναφέροντας επίσης ότι «οι εργασίες περιλαμβάνουν αρμολόγημα και επίχριση των εξωτερικών τοιχίων του κάστρου, αφού προηγήθηκε αποκατάσταση με λιθοπλήρωση και νέα λιθοδομή σε τόξα, πρέκια, λαμπάδες, στέψη τοίχων κ.λπ.».

Ο δήμος συνέβαλε ουσιαστικά για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, με την Τεχνική Υπηρεσία και τον ίδιο τον δήμαρχο Νικόλαο Κομηνέα να αναλαμβάνουν την επίβλεψή του. Πλέον έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του μεγαλύτερου τμήματος σε μήκος και σε ύψος των εξωτερικών τοιχίων του κάστρου και θεωρείται ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει πραγματοποιηθεί πλήρης αποκατάσταση.

Ο δήμος Αστυπάλαιας, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Κομηνέας, «ευχαριστεί το υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό Λίνα Μενδώνη που ενστερνίστηκε τις ανησυχίες του και χρηματοδοτεί τις εργασίες κάθε χρόνο μέχρι την αποπεράτωση των εργασιών αδιάλειπτα από το 2019 έως και το 2022, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρόδου, όπως και τους εργατοτεχνίτες και τον εργολάβο για την ευσυνειδησία, το φιλότιμο και την ευαισθησία που έχουν υποδείξει».

Οι εργασίες είναι σωτήριες για το κάστρο αλλά απαιτούνται να γίνουν και άλλα πράγματα αναφέρει ο κ. Κομηνέας. Χρειάζεται να γίνει πλήρης μελέτη και για το εσωτερικό μέρος του κάστρου για να ενισχυθεί με τσιμεντοενέσεις και να θωρακιστεί σε όλα τα επίπεδα.

Στις προθέσεις του δήμου, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κομηνέας, είναι να επισκευαστούν παράλληλα και μικρά οικήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του κάστρου και να δημιουργηθεί λαογραφικό μουσείο από τον δήμο Αστυπάλαιας.

Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του κάστρο, πολύ διαφορετικό από τα καστέλια στα άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Λέγεται και κάστρο της Αστροπαλιάς ή Κάστρο των Κουερίνι. Χτίστηκε από τη Βενετσιάνικη οικογένεια των Querini πάνω στην αρχαία ακρόπολη. Την οριστική του μορφή πήρε τον 15ο αιώνα. Είναι δομημένο με παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα και περιστοιχίζεται από άσπρα σπιτάκια, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων δημιουργούν ένα πραγματικό τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Με έντονο φρουριακό χαρακτήρα για να προστατεύσει τους κατοίκους από τους πειρατές, έχει ορατότητα στα δύο φυσικά λιμάνια του νησιού.

Μέσα στο κάστρο βρίσκονται οι περίφημες εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά, της Παναγιάς του Κάστρου (1853) και του Αγίου Γεωργίου (1790). Το κάστρο βρίσκεται στην κορυφή υψώματος γύρω από το οποίο αργότερα αναπτύχθηκε η Χώρα, σε πλάτωμα με έκταση 4 στρέμματα.

Η μοναδική είσοδος του κάστρου βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του και οδηγεί στο εσωτερικό του μέσα από ένα χαμηλό, στεγασμένο με σταυροθόλια, χώρο. Η είσοδος ήταν χώρος εμπορικών συναλλαγών. Στο πρώτο κτίριο αριστερά από την είσοδο, βρισκόταν το καφενείο, τόπος αναψυχής και κοινωνικής επαφής. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν δύο γειτονιές, της Παναγιάς του Κάστρου ή Ευαγγελίστριας και του Αϊ-Γιώργη ή «Γλυκαυλή».