Ανοικτή συνάντηση μελέτης για την ταφική αρχαιολογία της αρχαίας Αλεξάνδρειας διοργανώνει το ερευνητικό πρόγραμμα Alexandrian Necropolis Project (Aνασκαφή στο Πτολεμαϊκό Νεκροταφείο του Σάτμπι, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος) στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου), την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 και ώρες 17:00-20:00.

The Alexandrian Necropolis Project

Το έργο επανεξετάζει τη σημαντική Νεκρόπολη του Σάτμπι (Shatby), στην Αλεξάνδρεια, προκειμένου να διερευνήσει περαιτέρω τις ταφικές πρακτικές στην Πτολεμαϊκή Αίγυπτο. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν έρευνα σε θέματα διαχείρισης του χώρου όσο και ενημερωμένη τεκμηρίωση, με στόχο τη δυναμική επανεισαγωγή της Νεκρόπολης του Σάτμπι στον αρχαιολογικό και πολιτιστικό χάρτη της σύγχρονης Αλεξάνδρειας. Όλες οι αρχαιολογικές, οικοδομικές και αναστηλωτικές εργασίες πραγματοποιούνται κατόπιν άδειας και υπό την επίβλεψη του αιγυπτιακού Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων (ΜoTΑ), ως νόμιμου θεματοφύλακα του χώρου. Η Αρχαιολογική Εταιρεία Αλεξάνδρειας (ASA) συντονίζεται με το Υπουργείο και έρχεται σε επαφή με οποιεσδήποτε άλλες αιγυπτιακές αρχές, όπως απαιτείται. Η ASA τηρεί τα έτοιμα για έλεγχο (audit-ready) οικονομικά αρχεία του έργου και είναι υπεύθυνη για την υποβολή εκθέσεων. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.

Από το 2021, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) εντάχθηκε στο έργο στο πλαίσιο ενός πενταετούς μνημονίου συνεργασίας (2021-2025) μεταξύ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα με το μνημόνιο, το Πανεπιστήμιο συμβάλλει στην ανασκαφή, την καταγραφή και κυρίως τη μελέτη της νεκρόπολης του Σάτμπι.

Πρόγραμμα συνάντησης

17.00-17.15: Χαιρετισμοί από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, και τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη.

17.15-17.45: Δημήτρης Πλάντζος (Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών): «To Live and Die in Ptolemaic Alexandria: The Story so Far».

17.45-18.15: Εναρκτήρια διάλεξη από τη Mona Haggag (Επίτιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας, Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος): «Fusion of Egyptian-Greek art in the Alexandrian Tombs and the Creation of an Alexandrian (Ptolemaic) Style».

18.15-18.45: Κυριάκος Σαββόπουλος (Ερευνητής της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αλεξάνδρειας): «Funerary Architecture in Hellenistic Alexandria».

18.45-19.15: Νικόλας Δημάκης (Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών): «Funerary Practices and Funerary Contexts in Alexandrian Archaeology».