Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου συνεχίζει τη σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησε τον Μάιο με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τις συλλογές και την ιστορία του.

Το μουσείο βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Πλάκας, βόρεια της Ακρόπολης, και οι συλλογές του περιλαμβάνουν αντικείμενα από τη Νεολιθική εποχή έως τον 19ο αιώνα, με μεγάλη ποικιλία τύπων και υλικών: πήλινα αγγεία και ειδώλια, μετάλλινα σκεύη, εργαλεία και όπλα, μαρμάρινα γλυπτά, κοσμήματα από χρυσό, άργυρο και πολύτιμους λίθους, βυζαντινές εικόνες, ξυλόγλυπτα, χειρόγραφα, πρώιμες έντυπες εκδόσεις, υφάσματα κ.ά.

Η σειρά εκδηλώσεων «Το Μουσείο συστήνεται στην Πόλη» περιλαμβάνει θεματικές ξεναγήσεις και εργαστήρια από τους επιμελητές του μουσείου και προσκεκλημένους ερευνητές (αρχαιολόγους, συντηρητές, καλλιτέχνες κ.λπ.). Οι παρουσιάσεις εστιάζουν σε επιλεγμένα τμήματα της συλλογής ή στην ιστορία της περιοχής του μουσείου και απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τα τείχη και οι δρόμοι της πόλης

Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Οκτωβρίου

Στα θεμέλια του Μουσείου Κανελλοπούλου σώζονται κατάλοιπα του μεσαιωνικού τείχους των Αθηνών, που είναι γνωστό ως «Ριζόκαστρο». Με αφορμή αυτό το εύρημα, οι αρχαιολόγοι της ομάδας «Δίπυλον – Εταιρεία Μελετών Αρχαίας Τοπογραφίας», Βάντα Παπαευθυμίου, Λήδα Κωστάκη και Αννίτα Θεοχαράκη, μαζί με τον επιμελητή του μουσείου, Αντώνη Μπεκιάρη, θα ξεναγήσουν το κοινό στην περιοχή όπου σώζεται το συγκεκριμένο τείχος και θα επιχειρήσουν να δώσουν μια εικόνα της μεσαιωνικής Αθήνας.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια ψηφιακών χαρτών θα μιλήσουν στο κοινό για τα τείχη άλλων περιόδων, τη σημασία τους για την οργάνωση του αστικού χώρου, τις πύλες και τους δρόμους που οδηγούσαν σε άλλα μέρη της Αττικής, και την ενσωμάτωση παλαιών αρχιτεκτονικών μελών αλλά και ολόκληρων γλυπτών στην τοιχοδομία τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενσωμάτωσης παλαιών αρχιτεκτονικών μελών είναι το βόρειο τείχος της Ακρόπολης, το οποίο θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν οι συμμετέχοντες από τον εξώστη του μουσείου. Στη συνέχεια, βλέποντας από ψηλά τη σύγχρονη Αθήνα και με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν την έκταση της αρχαίας πόλης και να εντοπίσουν την τοπογραφική συνάφεια σημαντικών αρχαίων μνημείων.

Έναρξη παρουσιάσεων: 11.00 και 13.00. Διάρκεια: περ. 90’.

Εγγραφή: με τηλεφωνική κράτηση (210 33 19 300). Κόστος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3€, μειωμένο 2€). Aριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 30 (με χρήση προστατευτικής μάσκας).

Πρώιμη τυπογραφία και Αριστοτέλης

Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Οκτωβρίου

Στις συλλογές του Μουσείου Κανελλοπούλου υπάρχουν δύο από τις πρωιμότερες ελληνικές εκδόσεις, που χρονολογούνται στον 15ο αιώνα: ένας τόμος της πρώτης έκδοσης έργων του Αριστοτέλη από τον Ιταλό ουμανιστή Άλδο Μανούτιο (1497) και το Ετυμολογικόν μέγα κατά αλφάβητον (λεξικό), που εκδόθηκε από τον Ζαχαρία Καλλιέργη (1498). Με αφορμή αυτές τις εκδόσεις και άλλες του 16ου αιώνα, θα επιχειρηθεί η ιχνηλάτηση της πορείας της πρώιμης ελληνικής τυπογραφίας και η κατανόηση του πώς συνέβαλε στη διάδοση των αρχαίας ελληνικής γραμματείας στο σύγχρονο κόσμο.

Ξενάγηση: Η Ειρήνη Σολομωνίδη, Επικεφαλής Βιβλιοθηκάριος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, θα ξεναγήσει το κοινό στη συλλογή αρχετύπων και παλαιτύπων του μουσείου, επισημαίνοντας τους βασικούς σταθμούς στη διαδρομή της ελληνικής τυπογραφίας.

Εργαστήρια: Ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος, λιθογράφος-τυπογράφος και συνεργάτης του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη (Χανιά), θα παρουσιάσει τεχνικές στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης κειμένου σε χειροποίητο χαρτί και θα μιλήσει για τις μεθόδους της πρώιμης τυπογραφίας.

Στη συνέχεια ο Στασινός Σταυριανέας, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, θα μιλήσει στο κοινό για το έργο του Αριστοτέλη και θα εξηγήσει τους λόγους της απήχησής του την περίοδο της ευρωπαϊκής Αναγέννησης.

Έναρξη παρουσιάσεων: 11.00 και 13.00. Διάρκεια: περ. 90’.

Εγγραφή: με τηλεφωνική κράτηση (210 33 19 300). Κόστος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3€, μειωμένο 2€). Aριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 30 (με χρήση προστατευτικής μάσκας).

Οι τέχνες του πολέμου

Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Νοεμβρίου

Ο πόλεμος ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα στην αρχαία ελληνική τέχνη. Απεικονίσεις σε αγγεία, ανάγλυφα, μετάλλινα σκεύη, αλλά και τα πολυάριθμα όπλα που σώζονται από την αρχαιότητα μάς παρέχουν στοιχεία για τους πολεμιστές και για το χαρακτήρα των ένοπλων συγκρούσεων στην αρχαία Ελλάδα. Στο σεμινάριο αυτό θα επιχειρηθεί μια ανατομία του πολέμου από την προϊστορία έως τους ρωμαϊκούς χρόνους μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Κανελλοπούλου.

Ξενάγηση: Η προσκεκλημένη αρχαιολόγος Σταυρούλα Οικονόμου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μαζί με τον διευθυντή του μουσείου, Νίκο Παπαδημητρίου, θα ξεναγήσουν το κοινό στις συλλογές φωτίζοντας θέματα όπως η εξάρτυση των πολεμιστών, η προετοιμασία και η αναχώρηση για τον πόλεμο, η οργάνωση και τακτική του στρατεύματος, η βία της μάχης και οι ανθρώπινες απώλειες.

Εργαστήριο: Ο μεταλλοτέχνης-ερευνητής Δημήτρης Αλεξάνδρου θα παρουσιάσει τον τρόπο κατασκευής τμημάτων του οπλισμού και θα εξηγήσει με πρακτικό τρόπο πώς χρησιμοποιούνταν τα διάφορα εξαρτήματα.

Έναρξη παρουσιάσεων: 11.00 και 13.00. Διάρκεια: περ. 90’.

Εγγραφή: με τηλεφωνική κράτηση (210 33 19 300), Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-12.00. Κόστος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3€, μειωμένο 2€). Aριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 30 (με χρήση προστατευτικής μάσκας).

Το Μουσείο Κανελλοπούλου

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης, στην οδό Θεωρίας 12 της Πλάκας. Ιδρύθηκε το 1976 και στεγάζει την ομώνυμη συλλογή αρχαίας, βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Η συλλογή Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου άρχισε να δημιουργείται το 1923 και το 1972 δωρήθηκε στο δημόσιο με σκοπό να εκτεθεί στο κοινό.

Το κεντρικό κτίριο του μουσείου είναι χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως οικία της παλιάς αθηναϊκής οικογένειας Μιχαλέα. Τη δεκαετία του 1960 απαλλοτριώθηκε και αναστηλώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό να φιλοξενήσει το Μουσείο Κανελλοπούλου. Τη δεκαετία του 2000, με πρωτοβουλία της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, κατασκευάστηκε η Νέα Πτέρυγα του μουσείου.

Στα θεμέλια του κτιρίου διατηρείται τμήμα του Ριζόκαστρου, της μεσαιωνικής οχύρωσης των Αθηνών.

Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά, πλην Τρίτης, 09.00-16.00.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπό του: www.camu.gr