Εκατόν τριάντα σύνεδροι από όλο τον κόσμο παίρνουν μέρος στο 7ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μαύρη Θάλασσα στην αρχαιότητα που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, στο οποίο θα γίνουν ανακοινώσεις και για πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα από ελληνικές αποικίες, όπως η Σωζόπολη.

Από το 1997, το Συνέδριο αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός παγκοσμίως αναφορικά με την ιστορία και την αρχαιολογία της Μαύρης Θάλασσας.

Η φετινή διοργάνωση έχει δύο άξονες: Την παρουσίαση των αρχαιολογικών ερευνών στη Μαύρη Θάλασσα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συνθετικές ανακοινώσεις, κυρίως ιστορικού χαρακτήρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας θα έχουν οι αναφορές στις σχέσεις της ευρύτερης αρχαίας Μακεδονίας και της Μαύρης Θάλασσας, «σχέσεις είτε οικονομικές, είτε εμπορικές, είτε πολιτικές», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Μανώλης Μανωλεδάκης.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Alexandru Avram, ενός σημαντικού Ρουμάνου, ιστορικού και αρχαιολόγου με μεγάλο έργο στη δυτική Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος έφυγε πέρυσι από τη ζωή, καθώς και στον ιδρυτή του συνεδρίου, Gocha Tsetskhladze, ο οποίος απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες.

Η πρώτη παγκοσμιοποίηση και πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα από ελληνικές αποικίες

Στις ανακοινώσεις του Συνεδρίου θα υπάρχουν αναφορές και στον ελληνικό αποικισμό (8ος-4ος αι. π.Χ.), ο οποίος όπως σημειώνει ο κ. Μανωλεδάκης, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην αρχαία ιστορία της Μαύρης Θάλασσας, καθώς άλλαξε για πάντα τη φυσιογνωμία του παρευξείνιου χώρου.

«Σε μια τόσο μακρινή περιοχή όσο η Μαύρη Θάλασσα, είχε μεταφερθεί αυτούσιος ο ελληνικός πολιτισμός, οι ελληνικές λατρείες, ο θεσμός της πόλης-κράτους. Οι Έλληνες πηγαίνοντας εκεί δεν μετέφεραν απλώς τον δικό τους πολιτισμό, αλλά ήταν σε επαφή και με τους ντόπιους πολιτισμούς, άρα υπήρξε, κατά τη γνώμη μου, η πρώτη παγκοσμιοποίηση, καθώς χάρη στον ελληνικό αποικισμό υπήρξε ένα τεράστιο άνοιγμα των αγορών σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο, το οποίο ήταν πρωτοφανές για τα δεδομένα της Αρχαϊκής περιόδου», επισημαίνει ο κ. Μανωλεδάκης.

Στο συνέδριο θα υπάρχουν και ανακοινώσεις για πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα από ελληνικές αποικίες, όπως στη Σωζόπολη (αρχαία Απολλωνία), μία από τις παλαιότερες αρχαίες ελληνικές αποικίες στα δυτικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια μια συστηματική ανασκαφή με τη συνεργασία διάφορων φορέων, ανάμεσά τους και το Μουσείο του Λούβρου.

Το μοναδικό Μεταπτυχιακό για τη Μαύρη Θάλασσα στον κόσμο

Το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια σε άλλη χώρα της Μαύρης Θάλασσας, αλλά φέτος φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, χάρη στο αγγλόφωνο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο», της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημιακού Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας.

Από το 2010 που ιδρύθηκε το Πρόγραμμα, το οποίο είναι το μοναδικό παγκοσμίως αγγλόφωνο Μεταπτυχιακό που είναι αφιερωμένο στη Μαύρη Θάλασσα, βασίζεται στη διεπιστημονική προσέγγιση της μελέτης της ιστορίας και των πολιτισμών των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο, πατήστε εδώ.