Flavia Nessi-Yazitzoglou, Tales of Tools. The Untold Narrative of Wooden Handiwork Implements from Greece, Melissa Publishing House, Athens 2022, 336 pages. SKU: 9789602044315

Έκδοση στα αγγλικά.

Το βιβλίο αυτό αποτίνει φόρο τιμής στην παραδοσιακή τέχνη της ξυλογλυπτικής όπως αυτή εκφράζεται μέσω της δημιουργίας πλούσια διακοσμημένων ξυλόγλυπτων υφαντικών εργαλείων του 19ου και 20ού αιώνα, συνδεδεμένων με γυναικείες δουλειές του νοικοκυριού.

Ορισμένα από αυτά τα εργαλεία είναι αρχαίας προέλευσης, όπως η ρόκα, το αδράχτι και το σφοντύλι. Άλλα αντιθέτως, επινοήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα αφού έγιναν γνωστές στην Ελλάδα και υιοθετήθηκαν πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές τεχνικές πλεξίματος και κεντήματος.

Πειραματιζόμενοι με κλωστές και τα εργαλεία ανακαλύψαμε πολλές απρόβλεπτες τεχνικές χειροτεχνίας όπως το μακραμέ, το finger looping, το πλέξιμο, η ύφανση με κάρτες κ.λπ. που ασκούνταν στο σπίτι χάρη σε αυτά τα μοναδικά εργαλεία.

Η έρευνα για αυτό το βιβλίο αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια αποκατάστασης ενός κατ’ ουσίαν ελληνικού πολιτιστικού αντικειμένου που έχει παραμείνει ανεξερεύνητο μέχρι σήμερα ενώ αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό θησαυρό του λαϊκού πολιτισμού.