Διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Η αναβίωση των λίθων», με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, παρουσιάζεται στο Οχυρό Συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων έως τις 28 Οκτωβρίου 2022.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε όλους τους χώρους του μεταβυζαντινού οχυρού συγκροτήματος της Καρδαμύλης, που συνιστά ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της μανιάτικης χερσονήσου και ένα από τα καλύτερα σωζόμενα του είδους του σε όλη τη Μάνη. Η ανέγερση των πρώτων κτηρίων ανάγεται στα τέλη του 17ου αιώνα, ενώ συνεχείς ανακατασκευές και προσθήκες πραγματοποιούνται έως τις αρχές του 19ου αιώνα. Πλήρως αποκατεστημένο από το έτος 2015 προσελκύει πλήθος επισκεπτών και ήδη έχει καθιερωθεί ως χώρος φιλοξενίας ποικίλων εκθέσεων σύγχρονης τέχνης κατά τα προηγούμενα έτη.

Στόχος της έκθεσης είναι να εγείρει μια συζήτηση γύρω από το σημείο αναφοράς, το Οχυρό Συγκρότημα, εκκινώντας από τη βαθιά ιστορία, την εθνική μνήμη, τη μυθολογία, τη βιο-πολιτική μέχρι τη γεωλογία του τόπου. Το συγκρότημα των Τρουπάκηδων, πυργοκατοικία μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες της Μάνης με ενεργό ρόλο στην Επανάσταση, υπήρξε το καταφύγιο του Κολοκοτρώνη. Η ίδια η Καρδαμύλη άλλωστε ανάγεται στο απώτερο παρελθόν, καθώς μαζί με την Ίρη (Παλαιόχωρα Αβίας), την Ενόπη (Κάμπος Αβίας) και μερικές ακόμη πόλεις συγκαταλέγεται στην επικράτεια που έταξε ο Αγαμέμνων στον Αχιλλέα για να τον πείσει να επιστρέψει μαχητικός στον πόλεμο κατά των Τρώων, ενώ η ευρύτερη περιοχή αναφέρεται στη μυθολογία ως τόπος καταγωγής της Ωραίας Ελένης. Η μελέτη αρχείου, ιστορικής έρευνας, οι υλικότητες του γεωγραφικού τοπίου, οι πύργοι που λειτούργησαν ως καταφύγια ηρωικών προσώπων, ο θεσμός της πατριαρχικής οικογένειας εμπλέκονται διαλεκτικά με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές και τις διεπιστημονικές θεωρητικές προσεγγίσεις παράγοντας ένα νέο αφήγημα που απευθύνεται στην τοπική και διερχόμενη κοινότητα.

Το κοινό καλείται να προβληματιστεί μέσα σε ένα υβριδικό περιβάλλον με έργα ζωγραφικής, site specific installations, γλυπτικής, in situ εγκαταστάσεων, 3d printings, video, φωτογραφίας, λέξεων που δίνουν ηχώ στο επιβλητικό αρχαιολογικό συγκρότημα αναδεικνύοντας την επιβίωση των εκφάνσεων της μανιάτικης κουλτούρας μέσω μιας κινητικής ενέργειας που υπήρχε ήδη στο παρελθόν και κινείται μέχρι σήμερα, έστω κι αν ο χρόνος υπήρξε νεκρός.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μαρία Βαρελά, Κωστής Βελώνης, Mαρία Γεωργούλα, Αναστασία Δούκα, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Γιώργος Καζάζης, Αντώνης Κανέλλος, Αλεξάνδρα Κουμαντάκη, Παύλος Νικολακόπουλος, Ηλίας Παπαηλιάκης, Γιώργος Παπαφίγκος, Χαρά Πιπερίδου, Πάνος Προφήτης, Αντρέας Ragnar Κασάπης, Αλέξης Φιδετζής, Κώστας Χριστόπουλος, Στέλλα Χριστοφή, Joan Ayrton (BR), Μάριον Inglessi, Alexandra Roussopoulos, VASKOS (Βασίλης Νούλας – Κώστας Τζημούλης).

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσση έκδοση/κατάλογο, με θεωρητικά διευρυμένες προσεγγίσεις (αρχαιολόγων, κοινωνιολόγων, αρχιτεκτόνων, θεωρητικών τέχνης) μέσα από τη γραφή των: δρος Σωζήτας Γκουντούνα, Τάκη Κουμπή, δρος Άννας Μιχελή, Ελένης Ρήγα, δρος Σωτήρη Χτούρη, δρος Βασίλη Ψαρρά.

Ιδέα/Επιμέλεια έκθεσης: Στέλλα Χριστοφή.

Διοργάνωση-επιμέλεια: Στέλλα Χριστοφή/Δρ Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Δρ Κωνσταντίνα Γερολύμου, Αναστάσιος Παπαδόγκωνας (ΕΦΑ Μεσσηνίας).

Έκδοση καταλόγου: ΥΠΠΟΑ – Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης, 08:00-20:00.