Ο Καραγκιόζης μας καλεί να σκαρφαλώσουμε σε ένα βαγόνι του τραίνου στο πάρκο του ΟΣΕ έξω από το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Σταθμός» στο Ναύπλιο και να πάρουμε μέρος στο ταξίδι του.

Στο βαγόνι αυτό θα είναι στημένη από τις 2 Αυγούστου η έκθεση «1922-2022. Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει με το τραίνο», όπου ο επισκέπτης θα δει να παρελαύνουν στους κλασικούς μπερντέδες οι αγαπημένοι ήρωες του ελληνικού θεάτρου σκιών: Ο Καραγκιόζης, ο Χατζηαβάτης, τα Κολλητήρια και η παρέα τους, ο Μεγαλέξαντρος και το φίδι, αρματολοί και κλέφτες, ο Μπαρμπαγιώργος και ο Βεληγκέκας. Ένας ολόκληρος άψυχος κι όμως ζωντανός θίασος, από κατεργασμένο δέρμα,  ζελατίνα ή σκαλιστό χαρτόνι, μέρος της συλλογής του  Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου που χρονολογείται από το 1922 μέχρι και σήμερα. Η έκθεση της συλλογής που εκπροσωπεί δώδεκα σημαντικούς μάστορες και εικαστικούς δημιουργούς του θεάτρου σκιών θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Τις ίδιες μέρες στο υπαίθριο θεατράκι πλάι στο πάρκο του ΟΣΕ τρεις παραστάσεις θα συμπληρώσουν την εκδήλωση.

Την Τρίτη 2 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., θα παρουσιαστεί «Ο Καραγκιόζης αν-Ιχνευτής», μια καραγκιοζίστικη μεταγραφή του αρχαίου σατυρικού δράματος Ιχνευτές του Σοφοκλή. Το σύγχρονο έργο είναι γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Γιάγκο Ανδρεάδη με ερμηνευτές στον Μπερντέ τον Κώστα και τον νεότατο Μπάμπη Μακρή, δυο σπουδαίους μάστορες που εκπροσωπούν δημιουργική συνάντηση δυο γενιών. Παρεμβαίνουν επί σκηνής ο περφόρμερ–μίμος Φάνης Καφούσιας και ο μουσικός περφόρμερ Παν Καπερνέκας με οκτώ όργανα και κυρίως την αρχαία λύρα που είναι και ο… έγχορδος πρωταγωνιστής της παράστασης.

Την Τετάρτη 3 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., ο Γιάννης Νταγιάκος  θα ζωντανέψει το έργο «Ο Καραγκιόζης μάγος της Ανατολής», μια παραδοσιακή μαγική κωμωδία.

Τέλος, την Πέμπτη 4 Αυγούστου, και ώρα 9 μ.μ., ο Τάσος Γεωργίου παρουσιάζει το έργο «Η Ορφανή της Χίου και ο Νικηταράς», ένα ιστορικό δράμα με αναφορά στο ’21 και στη Σμύρνη. Η παράσταση θα συνοδευτεί από μουσική ορχήστρα αποτελούμενη από τους: Πένυ Γεωργοπούλου (σαντούρι), Σωτήρη Παπατραγιάννη (μπαγλαμά και τραγούδι), Αργύρη Νικολάου (κιθάρα) και Δημήτρη Κρανίδα (μπουζούκι).  

Η οργάνωση παραγωγής των παραστάσεων  είναι της Dream Production.   

Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει από το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Τόπος» η δίγλωσση (ελληνική και αγγλική) πολύχρωμη  έκδοση που παρουσιάζει τη συλλογή ελληνικού θεάτρου σκιών του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου με τίτλο «Εγώ ο Καραγκιόζης. Κατάλογος για μια έκθεση». Η έκδοση περιλαμβάνει και έναν θεωρητικό και πρακτικό οδηγό του θεάτρου σκιών, κείμενα κορυφαίων Ελλήνων για το σπουδαίο αυτό είδος,  και σελίδες από ανέκδοτα αρχεία καραγκιοζοπαιχτών. Το κείμενο και η επιμέλεια είναι του καθηγητή Γιάγκου Ανδρεάδη που επίσης επιμελήθηκε και την έκθεση και η μετάφραση στα αγγλικά της σκηνοθέτιδας Ιόλης Ανδρεάδη.  Χορηγός της έκδοσης είναι η Βικτωρία Καρέλια.

Επιμέλεια καταλόγου, έκθεσης και καλλιτεχνικής διοργάνωσης των παραστάσεων: Γιάγκος Ανδρεάδης

Οι εκδηλώσεις είναι καρπός της συνεργασίας του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου και του Δήμου Ναυπλιέων.