Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» συνδιοργανώνουν στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου, δύο εκδηλώσεις.

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου, και ώρα 20:00, ο δρ εθνολόγος-λαογράφος Αλέκος Φλωράκης, στην ομιλία του «Τήνιοι μαρμαρογλύπτες στη Σμύρνη», θα παρουσιάσει τη δραστηριότητα των τηνιακών εργαστηρίων και μαστόρων στη Σμύρνη κατά τον 19ο αιώνα και έως την καταστροφή της πόλης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 3ου Συμποσίου Γλυπτικής.

Το Σάββατο 6 Αυγούστου, και ώρα 20:30, ο δημοσιογράφος Γιώργος Βιδάλης επιμελείται ένα αφιέρωμα στη Φιλιώ Χαϊδεμένου (1899-2006), τη γυναίκα-σύμβολο του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, με αναφορές στον πολυκύμαντο βίο της και στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού που δημιούργησε. Αποσπάσματα από το βιβλίο «Γιαγιά Φιλιώ, η Μικρασιάτισσα» θα διαβάσει η Ευαγγελία Πανωρίου, ενώ σμυρναίικα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Μαργαρίτα Σαλταμανίκα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).