Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Μετασχηματίζοντας το αόρατο: από την αρχαιολογική φωτομικρογραφία στην ψηφιακή ζωγραφική» εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια εικαστική απόπειρα μετάβασης από τον «ορατό», απτό κόσμο στον «αόρατο» μικρόκοσμο.

Φωτογραφίες που λήφθηκαν σε μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης και απεικονίζουν δείγματα επιχώσεων από προϊστορικούς οικισμούς της Δυτικής (Αυγή Καστοριάς, Κλείτος Κοζάνης, Αρχοντικό Γιαννιτσών) και Κεντρικής Μακεδονίας (Τούμπα Θεσσαλονίκης) γίνονται ερέθισμα εικαστικής έμπνευσης. Βασικές γραμμές, σχήματα αφηρημένα και ακαθόριστα, ορατά μόνο στο μικροσκόπιο, συνθέτουν την υλική πραγματικότητα των προϊστορικών οικισμών και αποτελούν αντικείμενο ειδικής μικρομορφολογικής ανάλυσης με στόχο την ανασύνθεση των διάφορων δραστηριοτήτων στους  χώρους τους. Εικόνες που προσθέτουν μαγεία στην ήδη συναρπαστική δουλειά του αρχαιολόγου, και οι οποίες, όταν έρθουν σε επαφή με το βλέμμα του καλλιτέχνη, μεταμορφώνονται. Μέσα από την ψηφιακή μετάπλαση αυτών των φωτομικρογραφιών αποκτά ζωή ένας ολόκληρος μικρόκοσμος, ο οποίος αναδύεται ως ένα αφήγημα μέσα στο χρόνο. Φιγούρες ανθρώπων, ζώων και τοπίων αποκαλύπτονται ως καρτ ποστάλ φυλαγμένες μέσα στη μικροσκοπική δομή των ευρημάτων. Η μικροκλίμακα συναντά τη μακροκλίμακα, το αφηρημένο αποκτά όψη και η φύση παράγει μορφές.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 46 πίνακες ψηφιακής ζωγραφικής μαζί με τις αντίστοιχες φωτομικρογραφίες. Στο διάλογο αυτό μεταξύ επιστήμης και τέχνης ο θεατής καλείται να προσθέσει νοερά και τη δική του εκδοχή, να παρασυρθεί πέρα από την οπτική του καλλιτέχνη. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της εικαστικού Αγγελικής Κουρμουλάκη και της αρχαιολόγου δρος Στέλλας Κυριλλίδου.

Η Αγγελική Κουρμουλάκη γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη.  Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έκανε πολυετείς ιδιωτικές σπουδές στα εικαστικά και συνεχίζει με διαρκή προσωπική έρευνα.  Ασχολήθηκε μεταξύ άλλων, συστηματικά με τη διδασκαλία των εικαστικών και τη σκηνογραφία και παρουσίασε το έργο της σε 9 ατομικές και 23 ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, καλλιτεχνικής μάσκας και κατασκευών. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Η Στέλλα Κυριλλίδου σπούδασε Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Reading της Μ. Βρετανίας. Εργάζεται ως μικρομορφολόγος σε προϊστορικές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Μακεδονία. Είναι επιστημονική συνεργάτης ανασκαφών του ΑΠΘ και ερευνήτρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EXPLO-Dispilio.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.